Piramisszelet

default user icon
MME
150 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Előkészítünk 2 db szilikonos sütőpapírt. Az egyikre rajzolunk egy 29 × 32 cm-es téglalapot, a másikra egy 29 × 36 cm-es téglalapot. A papírokat egy-egy tepsire tesszük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük kihabosítani a csipet sóval. Folyamatos habverés közben, több részletben hozzáadjuk a cukrot, és tejfölsűrűségű habot verünk belőle.
  4. Kisebbre állítjuk a habverő sebességét, és egyenként a fehérjehabhoz adjuk a tojássárgájákat is.
  5. A tojáshabhoz szitájuk a lisztet, és széles mozdulatokkal elkeverjük.
  6. A masszát elosztjuk a két előkészített sütőpapíron, és egy hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük.
  7. A tepsiket az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 10 perc alatt megsütjük a vékony piskótalapokat.
  8. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd átfordítjuk egy vékonyan lisztezett sütőpapírra, hogy ne száradjanak ki, és lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
  9. A kisebbik piskótalapot 3 db 29 × 10 cm-es csíkra vágjuk, a másikból 2 db 29 × 10 cm-es és 1 db 29 × 13 cm széles csíkot vágunk.
  10. A piskótalapokat félretesszük, és elkészítjük a krémet. Ehhez a kimért tojást kikeverjük egy hőálló tálban a cukorral és a keményítővel. Gőz fölött folyamatos keverés közben addig főzzük, míg eléri a 80 fokot, vagy amíg az ujjunkat enyhén csípi, ha beledugjuk (csípősre melegítjük). Félretesszük.
  11. A puha vajat kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, és azzal is tovább habosítjuk.
  12. Most visszatérünk a tojásos krémhez. Ezt is elkezdjük habosítani, majd magas fordulaton addig folytatjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl.
  13. Ekkor folyamatos habosítás közben hozzácsorgatjuk a kihabosított vajhoz, míg egynemű krémet kapunk.
  14. Az 5 db 10 cm széles piskótacsíkot betöltjük a krémmel, de hagyjunk annyit belőle, hogy majd a piramis három oldalát is be tudjuk vonni vele.
  15. A betöltött 5 lapos piskótahasábot legalább 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém megkössön annyira, hogy szépen lehessen majd vágni.
  16. Ha kihűlt, egy hosszú tortavágó késsel átlósan kettévágjuk a piskótahasábot.
  17. A megmaradt nagyobb piskótalapot is megkenjük a maradék krém egy részével, majd ráhelyezzük a ferdén félbevágott hasábokat úgy, hogy egy háromszöget alkossanak, melyben a lapok függőlegesen állnak.
  18. A háromszög alakú piskóta külső oldalait is megkenjük a krémmel, és lesimítjuk a felületét, és ismét a hűtőbe tesszük egy órára.
  19. Az étcsokit megolvasztjuk gőz fölött, vagy mikróban, és elkeverjük benne az étolajat.
  20. Rácsra helyezzük a lehűlt piramist, és leöntjük az olvasztott csokival.
  21. A csokit hagyjuk teljesen megkötni, és forró vízbe mártott késsel 2,5 cm-es szeletekre vágjuk.

Nézd meg videón, hogyan készül a piramisszelet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss