Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pilseni sörszületésnap

Bár októberben a világ sörivói leginkább Münchenre és az Oktoberfestre figyelnek, azért érdemes szétnézni a világ más tájain is! Jövőre nem is kell túl messzire mennünk: mindjárt Csehországban is egy sörünnep közepébe csöppenhetünk. Íme egy kis kedvcsináló!

A csehek október első napjaiban ünneplik az eredeti, aranyló pilseni sör születésnapját. Plzen város történelmi városközpontjában idén is - az elmaradhatatlan sörözés, a tradicionális sörkészítési szokások megismerése, és a finom ételek mellett - sportprogramok, irodalmi estek és koncertek szórakoztatták a nagyközönséget.

A csehek nemcsak szeretik, de büszkék is saját sörükre: egyenesen a világ legjobb sörének tartják a helyben készült aranyló nedűt, amely a cseh nemzeti kultúra egyik legfőbb szimbóluma - és nemcsak a mindennapi életnek, de a cseh irodalomnak és művészetnek is fontos eleme. 

Történelmi hagyományok

A csehek büszkesége érthető, hiszen Plzenben a város XIII. századi alapítása óta folyamatosan főzik a nedűt. A kezdetben, különböző formában és minőségben napvilágot látott söröket kisebb sörfőzdék készítették - gyakran mindenféle előképzettség és szakértelem nélkül. A Plzen-i sörkészítés tekintetében az 1838-as év jelent mérföldkövet, amikor a város vezetői 36 hordó, igen alacsony minőségű sört öntöttek a csatornába a városháza előtt.  Ezzel egyidőben a város polgárai elhatározták, hogy egyesítik erőiket a sörfőzés tekintetében, és olyan szintre fejlesztik a sörfőzés művészetét, hogy az a város és lakosainak hírnevét öregbítse

A tehetséges bohémiai sörfőző mester, Josef Groll szakadatlan kitartással és lelkesedéssel munkálkodott a cél érdekében, és 1842. október 5-én megfőzte első alsó-erjesztésű sörét, a Pilner Urquell-t. A nedű, azóta a világ számos országát meghódította aranyló színével, fehér, hószerű habjával, és egyedülálló karakteres ízével.

Születésnap

Októberben tehát a csehek a világszerte ismert pilseni típusú söröket, a méltán híres Pilsner Urquell születésnapját, a cseh sörkultúrát, és az ahhoz kapcsolódó hagyományokat ünneplik meg Plzen városában. A sörfesztivál keretében nemcsak a helyi söröket kóstolhatjuk végig, de elleshetjük a sörkészítés titkait is, hiszen a Plzensky Prazdroj sörgyár turisták ezreit vezeti végig a gyáron, bemutatva a sörfőzés teljes folyamatát, beleértve a több kilométer hosszú pincerendszert és a főzőházat is. Az érdeklődők emellett megtekinthetik a világ legrégibb sörmúzeumát, mely sörkészítéshez használt eszközöket és a sörfőzés mérföldköveit mutatja be.

Jövő októberben tehát - és addig is, egész évben - érdemes a cseh söröket is ünnepelni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss