A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a grízzel és a csipet sóval alaposan elkeverjük.
Lefedve hűvös helyen legalább 1, de inkább 2 órán át pihentetjük, hogy a gríz megduzzadjon.
A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk.
Több menetben főzzük ki, mert egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. A kész gombócokat leszűrjük.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd ráhalmozzuk a zsemlemorzsát és néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a gombócokat.
Tejföllel, porcukorral vagy vaníliával kevert porcukorral rögtön tálaljuk.