Elkészítés: A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát bevagdossuk, de a héját ne vágjuk át! Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és a rozmaringgal alaposan bedörzsöljük. Mindkét fél tökbe pár csipet rozmaringot és fél fej hámozatlan fokhagymát teszünk, majd olívaolajjal meglocsoljuk őket. A tököt 175 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaring javától és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.
Egy lábasban kb. 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, ebben a hagymát üvegesre pároljuk. Kinyomkodunk 3 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket összepirítjuk pár perc alatt, sózzuk, borsozzuk, és mehet bele a csipet szerecsendió. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet. Lehet, hogy nem kell bele az összes, én beletettem, nekünk így lett jó állagú.
Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük.
A végén hozzáadjuk a tejszínt, és 1-2 percig azzal együtt is főzzük. Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk. Én le is szűrtem, de csak azért, hogy a maradék rozmaringdarabkák is eltűnjenek belőle.
Ezután fenyőmagot pirítunk egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
Tejszínnel díszítettem a levest és fenyőmaggal hintve tálaltam.