A pikáns hagymalekvár elkészítéséhez a hagymákat megtisztítjuk, majd minden fejet 8 gerezdre vágunk.
Közepes lábosban felforraljuk az ecetet a cukorral, ebbe rakjuk bele a hagymagerezdeket. Alaposan átforgatjuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 1/2 órán át puhítjuk.
A hagymagerezdek gyönyörűen karamellizálódnak ennyi idő alatt, és kissé szét is esnek. Időnként érdemes kevergetni, és ennyi idő elteltével az elpárolgott nedvességet 1-2 evőkanál vízzel pótolni.
Közben ízlés szerint sózzuk, rozmaringgal, kakukkfűvel, cayenne borssal fűszerezzük, és további 10-12 percet főzzük. Amikor egészen sötét barnás-bordó lesz a hagymalekvár színe, és teljesen megpuhul a hagyma, levesszük a tűzről, és még forrón az előzőleg kifőzött befőttes üvegekbe szedjük.
Sült húsok mellé, hamburgerhez, szendvicsekre is kiváló.
Aki nem szereti a csípős ízeket, a cayenne-i borsot nyugodtan elhagyhatja. Akár sültek mellé, kroketthez vagy párolt zöldségekhez, halakhoz, de sajtokhoz is kiváló. - Habliliom
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!