Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pihe-puha szilvás lepény

60 perc
bonyolult
átlagos
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1/2 l tej
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1-2 ek tejföl
  • annyi liszt, amennyit a tészta felvesz
  • A tetejére:
  • kb. 2 kg szilva
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • kb. 20-30 dkg kristálycukor
  • 1 nagy doboz (450 g) 20%-os tejföl

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a kelt tésztát. Egy nagyobb tálba beleöntjük a meglangyosított tejet, a cukrot belekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Amint felfutott, beletesszük a tojássárgájákat, és elkezdjük hozzáadni a lisztet és ezzel együtt a sót. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk, majd dagasztás közben hozzáadjuk a vajat és a tejfölt. Jól kidagasztjuk, és kétszeresére kelesztjük.
  2. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és félbe vágjuk. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk és belefordítjuk a megkelt tésztát. Kezünkkel széthúzogatjuk, hogy kitöltse a tepsit. Szorosan rárakosgatjuk a szilvákat vágott felükkel felfelé, és megszórjuk ízlés szerint fahéjjal és cukorral.
  3. Betesszük a 180⁰C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 30-40 percig sütjük. Ha már látjuk, hogy majdnem megsült - úgy 10 perccel a sütés vége előtt-, ráöntjük az ízlésünk szerint megcukrozott tejfölt, elkenjük a tetején, és visszatesszük még 10-15 percig a sütőbe. Akkor van készen, ha a szilva elkezdi átszínezni a tejfölt. Hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt szeleteljük.

    KIHAGYHATATLAN SZILVÁS DESSZERTEK >>> 

    lepény receptek >>> 

    szilvás receptek >>>

Megjegyzés

A szilvás lepény attól különleges,hogy kelt tésztából készül és a szilva és tejföl van tetején .Csodálatos ízharmónia . - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss