hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pie-pop (pálcikás pite)

MME MME
75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 dkg barnacukor
  • 35 dkg liszt
  • 17,5 dkg hideg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 6-8 evőkanál jéghideg víz
  • A töltelékhez:
  • 35 dkg friss málna, áfonya, eper vegyesen
  • 6 dkg cukor + 2 evőkanál
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál citromlé
  • Valamint:
  • fa vagy bambusz nyalókapálcika
  • 1 tojás felverve

Elkészítés

Elkészítés: Egy keverőtálban keverjük el a sót a liszttel és a cukorral, az ujjunkkal morzsoljuk el benne a felkockázott hideg vajat. Apránként adjuk hozzá a jéghideg vizet, és egy villával dolgozzuk össze, hogy a tészta nehogy túlmelegedjen a kezünktől. Ha már összeállít a tészta, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább 30 percre pihenni, mielőtt kinyújtanánk.

A töltelékhez a gyümölcsöket egy forralóedényben közepes lángon a cukorral, a keményítővel és a citrom levével forraljuk össze. Időnként kavargatva sűrítsük sziruposra. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra. A formázáshoz kb. 5-6 cm átmérőjű tetszés szerinti kerek/virág/szív alakú süteménykiszúrót is használhatunk. A formáktól függően páros számú formákat szúrjunk ki, hogy párosítható legyen.

A kiszúrt tésztákat fektessük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és pár percre tegyük be a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon a tészta, ha esetleg a formázástól megpuhult volna.

A töltelékből 1-1 púpos teáskanálnyit adagoljunk minden második tésztaformára, de ügyeljünk rá, hogy a széleire ne jusson. A közepébe helyezzük a nyalóka pálcikákat, és a tésztaformák párját helyezzük az előbbire. A széleit alaposan nyomkodjuk le, majd felvert tojással kenjük meg a tetejét, szórjuk meg cukorral – ez ropogós cukorréteget képez a süteményen.

Előmelegített 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss