Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pezsgő vásárlási, fogyasztási tanácsok

default user icon
(x)
Az ünnepek közeledtével nem árt, ha tudjuk, milyen típusú pezsgőt vásároljunk, azt hogyan tároljuk, mivel és hogyan bontsuk ki, és miből fogyasszuk. Szakértői tanácsok következnek.
1. Hogyan vásároljunk pezsgőt:

A pezsgő címkéje sok mindent elárul: Sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között.

A gyöngyözőborban kb. fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A gyöngyöző és habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó széndioxidot (a címkén fel kell tüntetni), míg a pezsgőben csak erjedésből származó széndioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál a palack formája, kiszerelése hasonló lehet.

A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően.

A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk. Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább 6 hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül.

A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az „m.t.” rövidítés, vagy a „meghatározott termőhelyről származó” kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.

A palackos erjesztésű pezsgők, kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum 9 hónap az érlelési idő.

 A címkén „palackos erjesztésű” vagy „bottle fermented” felirat olvasható.

A tradícionális eljárással készült pezsgők, szintén minőségi pezsgők, melyeknél az érlelési idő 9 hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén „Méthode Traditionnelle” felirat olvasható.

Évjárat: A pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában tradícionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).

Szőlőfajta megjelölés: Csak az adott szőlőfajta borából készült pezsgő (pl. Chardonnay)

A pezsgő cukortartalmára utaló jelölés:

Brut Nature vagy Dosage Zéro: max. 3 g cukor /l
Extra Brut: max. 6 g cukor/l
Brut: max. 15 g cukor/l
Extra Dry vagy Extra Sec: 12-20 g cukor/l
Dry vagy Sec: 17-35 g cukor/l
Medium Dry vagy Demi Sec: 33-50 g cukor/l
Doux vagy Sweet: min. 50 g/l

2. A pezsgő hőmérséklete, behűtése:

A pezsgők 6-8°C-ra hűtve mutatják legszebb arcukat - ez tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fagyasztóban hirtelen lehűteni nem szabad, mert sokat veszít az élvezeti értékéből.

Vásárlás után, ha az autóban felmelegedett a palack, először a lakás egyik hűvös helyiségébe tegyük az italt, várjuk meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, majd ezután tegyük a hűtőszekrénybe.

Célszerű, fogyasztás előtt, legalább egy nappal behűteni a pezsgőt.

A palackot, nyitásakor célszerű 45 fokos szögben megdönteni, hogy elkerüljük az ital hirtelen kihabzását. Óvatosan vegyük ki a dugót.

A felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, ha tudjuk pezsgőzáróval (üzletekben néhány száz forintért beszerezhető) zárjuk vissza, hogy minél kevesebb széndioxidot veszítsen az ital. A felmelegedett pezsgő teljesen más karaktert mutathat, mint amilyen valójában.

3. A pohár

A keskeny, hosszúkás pohárforma (flőte, kehely) a legmegfelelőbb, ebben látszik igazán a pezsgő gyöngyözése. A széles alacsony pohárban nagyon hamar felmelegszik a pezsgő, valamint a széndioxid is gyorsabban távozik az italból.

A pohár tisztításánál nagyon kell vigyázni, hogy mivel mossuk, illetve töröljük. Zsíros edényekkel soha ne mossuk együtt, mert a pohár belső felületén vékony filmréteg képződik a zsírtól (szabad szemmel nem is látjuk). Az ilyen pohárban már nem fog gyöngyözni a pezsgő.

Ugyanilyen hatásúak lehetnek a mosogatószerek „pohárfényesítő” adalékai, melyektől szépen csillog a pohár, de ez is egy vékony filmréteget képez a felületén. A pohár törlésére is külön kendőt használjunk, ne törölgessünk vele sütésre, főzésre használt edényeket, eszközöket. A poharat 45 fokos szögben tartsuk, a pezsgő töltésekor, hogy a lehető legkevesebb széndioxid vesszen kárba.

4. Kóstolás

A pohárba kitöltött pezsgőnél először az ital színét nézzük meg. Színben az ezüstöstől az aranysárgáig széles skálán mozoghat. Minél sárgább a szín valószínűleg annál hosszabban érlelt pezsgővel van dolgunk. A barnás árnyalatok az öregedés jelei.

Ezután gyöngyözést figyeljük meg. Mennyire aprók a buborékok, milyen mennyiségben keletkeznek a pohárban, mennyire tartós a gyöngyözés.

Ezután vizsgáljuk meg az illatát. A friss gyümölcsös illatoktól, mely inkább a frissebb tankpezsgőkre jellemző, egészen a kenyérhéjra, kekszre emlékeztető illatokig, mely a több évig érlelt pezsgők jellemzője, nagyon sokféle illattal találkozhatunk. Fajtapezsgőknél a fajtára jellemző illatok dominálnak, érettebb pezsgőnél az érett illatokkal egyensúlyban.

Az első korty pezsgőnél, egyszerre próbáljunk meg koncentrálni a széndioxid-tartalomra és az ízekre. Minél hosszabban érlelt a pezsgő, a széndioxid annál finomabb eloszlású, így a szánkban szinte krémes habként érzékeljük.

A fiatalabb pezsgőktől is elvárás, hogy finom szerkezetű széndioxid-tartalommal rendelkezzenek, a durva, nagy buborék hibának számít. Az ízek, hasonlatosan az illatokhoz, a pezsgő érleltségétől függően a gyümölcsös, friss illatoktól, a kenyérhéjra, kekszre jellemző érleltebb illatokig széles skálán mozognak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss