Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 magyar pezsgő, amit bátran vihetsz baráti összejövetelre

default user icon
MME
Néhány éve a pezsgőházak, a kereskedők és a szakírók is arra biztatnak mindenkit, felejtsék el azt a tévhitet, hogy a pezsgő az ünnepek itala. Persze mindenki szívesen koronázza meg a jeles alkalmakat egy-egy pohár buborékos itallal, de a pezsgőnek ugyanúgy ott a helye a hétköznapokban is. Hiszen ha szeretjük a pezsgőt, akkor igazán nem kell egy születésnapra, diplomaátadóra vagy éppen egy családi ünnepre várni, bármikor vehetünk magunknak egy palackkal.

A napsütéses, meleg időben pedig akár még koktélnak is tökéletes. Nincs is jobb, mint egy hétvégi brunch alkalmával egy pohár mimózát vagy bellinit inni egy bisztró teraszán, de otthon is könnyedén készíthetünk magunknak koktélt, ha dobunk hozzá pár szem friss gyümölcsöt, zöldfűszert, citrust és akár még jégkockát is. Ne féljünk kísérletezni, és találjuk meg a nekünk tetsző ízeket.

Arra érdemes odafigyelni, hogy nem minden buborékos ital automatikusan pezsgő. Csak akkor nevezhetjük így, ha zárt tartályban vagy palackban erjed a bor, élesztő és cukor hozzáadásával. Ez a fajta eljárás több munkát igényel, hosszabb ideig készülnek ezek a tételek, nyilván drágábbak is, mint egy csupán szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző- vagy habzóbor, viszont egészen más élményt is nyújtanak.

Ha ételek mellé szeretnénk párosítani, akkor sincs nehéz dolgunk. A már fent említett brunch az egyik legközkedveltebb terepe a pezsgőnek, a füstölt lazac, a különböző tojásételek, hideg falatok, sajtok, amerikai palacsinta, croissant mellé nyugodtan kérjünk egy pohárral. A halak, rákok, kaviár és egyéb tengeri fogások szuper kísérője, ha például fehér rizottót készítünk, akkor mindenképpen jusson eszünkbe a pezsgő, de most éppen nagy divatja van a citrommal készülő tejszínes, mascarponés tésztáknak is, ezekhez szintén tökéletesen passzol. Ha húshoz választjuk, akkor gondoljunk könnyed, vibráló karakterére, és ahhoz próbáljuk meg az ízeket és a textúrákat párosítani. Ha pedig nincs kedvünk főzni, akkor penészes vagy friss sajtokhoz, hidegtálakhoz is nyithatjuk.

Érdemes most már a magyar pezsgők között is körbenézni, egyre több borászat portfóliójában találunk tradicionális módszerrel készített fehér vagy rozé tételeket, amik, valljuk be, még árban is vonzóbbak, mint egy francia champagne. Most ezekből ajánlunk hármat.

Chateau Dereszla Prestige Réserve pezsgő 2017

A Dereszla az egyik legismertebb, történelmi múltra visszatekintő pincészet a Tokaji borvidéken. Ez a pezsgőjük furmint szőlőfajtából, tradicionális technológiával készült, elegáns savakkal. Erjedés után, a degorzsálásig 14 hónapig állt seprőn. Már illatában érezhető a tradicionális pezsgők élesztős karaktere, mellette citrusosság, fehér húsú gyümölcsök, édesgyökér.

Törley Tokaji Brut pezsgő 2019

A Törley pezsgők legtöbbünk hűtőjében kikötöttek már. Szinte mindegyik boltban könnyűszerrel hozzájuk lehet juttni, így egyszerűen beszerezhetőek akár egy szimpla bevásárlás alkalmával is. Rengetegféle pezsgőt kínálnak, ezért kipróbálhatunk tőlük több tételt is. A Tokaji Brut pezsgő intenzív gyümölcsös karakterrel nyit illatban és ízben is, a sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek mellett a krémesség határozza meg a karakterét.

Patricius Brut pezsgő 2016

A pincészetet tulajdonló Kékessy család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok voltak, így nagyon fontos náluk a tradíciók tisztelete, amiből kiindulva folytatják azt a munkát, amit elődeik elkezdtek. Pezsgőjük aromavilágát a fűszeres, ánizsos vonal uralja, sárga húsú gyümölcsökkel kiegészülve. Az élénk savak miatt jól passzol például tejszínes tészták vagy penészes sajtok mellé.

Még több borajánló:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss