Az igazán bőséges tavaszi piaci kínálat valósággal megszédíti az embert! Egy kis zsenge spenót, egy jókora csokor petrezselyemzöld szinte mindig kerül a kosaramba. Ezen a héten a francia konyhából jól ismert, sokféle módon készíthető lepénybe, a quiche-be kerültek a friss zöldségfélék, de nem csupán a töltelékbe, hanem a tésztába is! A quiche tésztája egyike a legegyszerűbben összeállítható tésztáknak. Alapesetben lisztet, vajat, némi sót, kevés jéghideg vizet tartalmaz csupán. Kifejezetten izgalmas quiche-t lehet azonban sütni, ha az ember némi zöldfűszerrel is feldobja ezt az egyszerű tésztát! Most petrezselyemzöld került bele, de készítettem már kaporral, bazsalikommal is – a töltelék összetételétől függően.
A hagyományosnak tekinthető tejszín vagy tejföl és tojás, no meg sajt elegyéhez is jutott a zöld levelesekből, sőt némi friss csiperkéből, meg fűszerekből is.
Mivel a tészta mennyisége szinte minden esetben kissé több, mint amennyivel kényelmesen kibélelheti az ember a piteformát, a maradékból apró kiszúró formával tavaszi virágokat is biggyesztettem a már megtöltött lepény tetejére, amelyeket parmezánnal hintettem meg – így lettek igazán ropogósak.
Ezt a lepényt melegen és hidegen egyaránt lehet tálalni, sőt hidegen piknikre is ideális!
Petrezselymes-spenótos quiche gombával és kétféle sajttal
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető peremű piteformához:
A tésztához:
12 dkg süteményliszt
6 dkg hideg vaj
1-2 evőkanál jéghideg víz
1 nagy csipet só
½ csokor friss petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 púpozott teáskanál finomra reszelt parmezán vagy pecorino sajt
A töltelékhez:
25 dkg friss, leveles spenót
20 dkg friss csiperke
1 evőkanál olívaolaj
½ csokor friss petrezselyemzöld
2 dl sűrű tejföl
2 db közepes méretű tojás
10 dkg ementáli típusú sajt
1 evőkanál parmezán vagy pecorino sajt + 1 szűk teáskanálnyi a tetejére
Ízlés szerinti mennyiségben: frissen őrölt bors, szárított rozmaring
Elkészítés: A piteforma alját sütőpapírral szépen kibéleltem.
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a jéghideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Ezután hozzáadtam a teáskanálnyi reszelt parmezánt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd 1 evőkanál jéghideg vizet. Szintén gyors mozdulatokkal tésztává kezdtem formálni (ha szükséges, a hozzáadott víz mennyisége növelhető, én ezúttal csak egy nagyon kevéssel toldottam meg az evőkanálnyit).
A sima felületű tésztát szilikonlapra helyeztem, és egészen vékony, nagyjából 3 mm vastag körlappá nyújtottam. Nyújtófa segítségével belehelyeztem az előkészített formába. A peremen túllógó részeket lemetszettem, összegyúrtam, és ismét vékonyra nyújtottam. Ebből a tésztából 1,5 cm átmérőjű formával kis virágokat szúrtam ki. A piteformába helyezett tésztát a kis tésztavirágokkal azonnal betettem a hűtőszekrénybe.
Amíg pihent, elkészítettem a tölteléket. A gombát tisztítást követően nagylyukú reszelőn lereszeltem, a petrezselymet finomra aprítottam. A spenótleveleket nagyon alaposan megmostam, lecsepegtettem, a vastag szárakat lecsipkedtem, a leveleket gorombára vagdostam – ez nagyjából 1-1,5 cm-es darabokat jelent. Egy kisebb serpenyőben felhevítettem az olajat, rádobtam a gombacsíkokat, sóztam, borsoztam, rozmaringgal fűszereztem, és pirítani kezdtem, mikor levet engedett, hozzádobtam a spenótleveleket is, amelyeket épp csak megfonnyasztottam, hogy minél kevesebbet veszítsenek színűkből. Hűlni hagytam.
Egy nagyobb tálkában a tojást a tejföllel, kevés sóval alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a kétféle reszelt sajtot. Végül a töltelék két komponensét gondosan elkevertem.
A tészta nagyjából 20 percet pihent a hűtőszekrényben, mikor kivettem, villával alaposan megszurkáltam, és 6-8 percre betettem a 175 fokra előmelegített sütőbe. Ezzel a módszerrel egyszerűsíteni lehet az elősütést, a tészta nem púposodik fel, és kissé megpirul.
Az elősütött tésztára halmoztam a tölteléket, majd a tetejére helyeztem a kis tésztavirágokat, amelyek tetejét parmezánnal szórtam. Visszatettem a sütőbe, és további 35-40 perc alatt készre sütöttem. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért érdemes ellenőrizni, hogy a tészta ropogósra sült-e, a töltelék pedig kellően szilárd. Nem baj, ha kissé rezeg, de folynia nem szabad.
A kész quiche-t melegen tálaltam, de ami megmaradt, hidegen, másnap is mennyei volt!