Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Petrezselyem-krémleves – januári megújuláshoz

Zöldségleves, húsleves elképzelhetetlen nélküle, főszerephez mégis ritkán jut a tél egyik klasszikus gyökérzöldsége, a petrezselyem.

Élénkzöld, aromás levele a leggyakrabban használt fűszernövény, a gyökeret azonban leggyakrabban az egyéb hozzávalók közé sorolja nem csupán a szakácskönyvek, de az ételkészítésben járatosak és kevésbé avatottak többsége is.    

Az illóolajokban bővelkedő fehér petrezselymet az ókori Görögországban gyógynövényként tisztelték – már Homérosz Odüsszeiájában is olvasni lehet róla Kalüpszó nimfa szigetének egyik kincseként –, a középkor folyamán pedig előbb kolostorok kertjeiben termesztették, onnan jutott el mind többek asztalára. A közép-európai konyha pedig ma szinte elképzelhetetlen petrezselyem nélkül.

Január elején, mikor az év végi bőséges lakomázások után sokan fogadalmat tesznek, mások inkább elhatározzák, hogy visszafogottabb étkezéseket részesítenek előnyben, nem is olyan könnyű friss hozzávalókból gazdálkodni, amelyek jótékony hatása sem utolsó szempont. A zimankós napokon pedig kevés jólesőbb fogás akad, mint egy zamatos, meleg leves.

A petrezselyem-krémleves illatos és könnyedén elkészíthető, pénztárcakímélő, mégis izgalmas előétel – a mély földi aromákat pedig a frissen reszelt szerecsendió gazdag ízei és a tálalás előtt hozzáadott hidegen sajtolt, egészséges zsírokban, jótékony összetevőkben bővelkedő tökmagolaj teszik teljessé – kiegészülve a petrezselyemzöld frissességével.

Petrezselyem-krémleves tökmagolajjal

Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb vagy 3 db kisebb petrezselyemgyökér (kb. 40 dkg)
2 db közepes, szétfövő burgonya (kb. 25 dkg)
1 db kisebb főzőhagyma
1 ½ l zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín (10 %-os zsírtartalommal)
1 csokor petrezselyemzöld
½ szerecsendió frissen reszelve
2-3 evőkanál tökmagolaj
Ízlés szerint fehérbors, kevés frissen facsart citromlé

Elkészítés: A petrezselyemgyökeret és a burgonyát tisztítás után nagyjából 1 ½ cm-es kockákra darabolom. A hagymát finomra vágom. A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.

A zöldségeket fazékba halmozom, annyi alaplével öntöm fel, amennyi ellepi. Közepes tűzön puhára főzöm, az elpárolgott folyadékot pótolom, a már majdnem puha zöldségekhez adom a tejszínt.

Forrás után hozzáadom a tökmagolajat, fehérborsot, kevés citromlevet, valamint a petrezselyemzöldet, belereszelem a szerecsendiót. Botmixerrel pürésítem – ha szükséges, forró zöldségalaplét adok hozzá.

Néhány csepp tökmagolajjal melegen tálalom.

Az ünnepek alatt elfogyasztott különleges, sokszor talán nehéz ételek után valódi megújulást jelent az asztalra tenni egy olyan leveses tálat, melynek tartalma nem csupán nagyon ízletes és kímélő, de egészen új dimenziót nyer a megszokott alapanyagok kiegyensúlyozott, de különleges kombinációja.

Induljon nagyon jól ez az év a konyhában!

Petrezselymes csigák és főzelék Habliliomtól >>>

Petrezselymes pesto Habliliomtól >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss