A pestós tésztasaláta sült sütőtökkel elkészítéséhez a pennét lobogó, sós vízben kifőzzük a csomagolásán megadott utasítás szerint. Azután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Egy sütőpapírral leterített sütőlemezen szétterítjük a megtisztított, felkockázott sütőtököt, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és a 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt puhára sütjük.
Késes aprítóba tesszük a bazsalikomot, a lereszelt parmezánt, a mogyorót, továbbá egy kevés sót, és összetörjük. Közben apránként hozzáöntünk annyi olívaolajat, hogy krémes állagú pestót kapjunk. Végül összeforgatjuk a tésztával és a sütőtökkockákkal. Egy kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.