Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pesto kisokos! A zöld vagy a piros, tésztákhoz vagy salátákhoz?

default user icon
Az olaszok híres fűszeres szószával villámgyorsan fenséges eledellé varázsolhatod a legegyszerűbb kifőtt tésztát vagy feldobhatod a salátákat és a húsokat. A klasszikus genovai változat mellett számos ízvariációja létezik, így akár édes desszerthez is kínálhatod.
Bolti vs házi

A készen vásárolt üveges termék nagy előnye, hogy bespájzolhatod és bármikor előkaphatod, amikor szükség van rá. Ám a pesto esetén is igaz, hogy a házi finomabb. Percek alatt könnyedén elkészítheted pl. medvehagymából, ha van botmixered vagy késes aprítógéped.

 

Zöld pestók

A valódi genovai pestóhoz 7 hozzávaló kell: bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag, olívaolaj, só és bors.

A szezontól, az ízlésedtől, illetve a rendelkezésedre álló alapanyagoktól függően a pestóba tehetsz diótpetrezselymet, zsenge reteklevelet, újhagymát, spenótot vagy mediterrán zöldfűszereket vegyesen.

Piros pestók

Friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, valamint sárgarépával felhasználásával piros pestót készíthetsz.

Szicíliai pesto >>> 

Paradicsom-pesto >>> 

Sárgarépapesto

1 kg sárgarépa
2 dkg friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
3 dl zöldségleves-alaplé
3 szem koriander
3 szem fekete bors
5 dkg pisztácia (héj nélkül)
2 db kardámomtermés

1 ek akácméz
4 ek lime-lé

1. A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyömbért és fokhagymát a fazékban felforrósított 2 ek olívaolajon megpároljuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd félrehúzzuk, és botmixerrel durvára pürésítjük.

2. A koriandert, a borsot, a pisztáciát és a kardámomot mozsárban összezúzzuk. A pürét a fűszerekkel, valamint csipetnyi sóval, a mézzel és a lime-lével ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék olívaolajat. Sós kekszekkel, pl. krékerrel vagy chipsekkel fogyasztjuk.

Fenyőmag helyett

Az eredeti genovai pestóba az előírások szerint kizárólag fenyőmagot lehet tenni, de a házi pestókhoz nyugodtan adhatsz mandulát, diót, mogyorót, paradiót vagy akár tökmagot.

Pesto tésztával

Időhiány esetén tökéletes megoldás egy gyors tésztaétel. Mialatt fő a spagetti, a fussilli vagy a túrós tésztához való metélt, frissen elkészíthetsz hozzá egy isteni pestót.

Tagliatelle al pesto >>> 

Pasta pesto sajttal >>> 

Túrós tészta pestóval >>> 

Pesto a pastán túl

A pestóval töltött paradicsom kiváló előétel, a pestóval megkent pirítós pedig remek borkorcsolya.

Spanyol pesto

8 dkg fenyőmag
1 db kis zöld csilipaprika
2 doboz rukkola
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
10 dkg manchego vagy más kemény juhsajt
1 db narancs
12 ek olívaolaj

1 db ciabatta vagy bagett

1. A fenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd kihűtjük és felaprítjuk. A megmosott, kicsumázott csilipaprikát, valamint a leöblített, leszárított rukkolát, bazsalikomot és petrezselymet finomra vágjuk. A narancsról a héj fehér részét is eltávolítjuk, majd a gerezdeket kifilézzük és apró darabokra vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat egy tálban összeforgatjuk 10 ek olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük.

2. A ciabattát keresztben félbevágjuk, megöntözzük 2 ek olívaolajjal és aranybarnára grillezzük kb. 2 perc alatt. A fél ciabattákat 5-5 darabra vágjuk, és megkenjük a pestóval, vagy a pestóba mártogatva fogyasztjuk.

Mihez passzol?

Tálaláskor a minestrone típusú levesekbe vagy a burgonyapüré tetejére kanalazhatsz egy kevés pestót.

A pestóban pácolt csirkemellet vagy bárányhúst némi olívaolajjal meglocsolva süsd meg forró sütőben. A pestóval megkent halszeletet csomagold alufóliába és a sütőben süsd készre 20-30 perc alatt.

A maradék pestót salátaöntetekbe keverheted vagy bevetheted dresszingként, ha majonézzel dúsítod.

Ne hidd, hogy a pesto csak sós falatokhoz illik!

Gyümölcssaláta mentás pestóval

2 dkg fenyőmag
4 dkg dió
1 db kezeletlen lime
1 csokor menta
2-3 ek akácméz
1 db bébiananász
2 db kis körte
1 db nagy narancs

1. A pestóhoz a zsiradék nélkül megpirított fenyőmagot és dióbelet rövid hűlés után durvára aprítjuk. A megmosott lime egyik feléről lereszeljük a héjat, és a gyümölcs levét kifacsarjuk. A leöblített, leszárított mentacsokorról lecsipkedjük a leveleket, majd a mézzel és a lime-lé felével együtt botmixerrel pépesítjük egy magas falú keverőpohárban. Szükség esetén lime-lével hígítjuk.

2. A gyümölcssalátához a meghámozott bébiananászt hosszában 4 cikkre vágjuk, és a torzsa eltávolítása után ujjnyi vastagon felszeleteljük. A meghámozott és negyedelt körtéket a magház kivágása után vékony cikkekre daraboljuk. A narancsról a héj fehér részét is levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük.

3. Az előkészített gyümölcsöket kistányéron adagonként elrendezzük, majd megcsepegtetjük a pestóval és megszórjuk az aprított pirított magvakkal.

Minden, amit a pestóról tudni kell >>> 

Rengeteg recept pestóval >>> 

Ezek is érdekelhetnek