Sajnos még mindig rengeteg élelmiszer kerül a kukába, olyan ételek és alapanyagok, amelyeket egy kis odafigyeléssel maximálisan lehetett volna hasznosítani. Havonta több ezer ugrik így a kukába. Ezt is elkerülheted, ha megfogadsz néhány egyszerű tanácsot!
1. Fagyaszd le a maradékot!
Fagyaszd le a maradékot! A kenyér két-három napig őrzi meg a minőségét, ám sokan nem fogyasztják el ennyi idő alatt a megvásárolt mennyiséget. Ezért célszerű rögtön ketté- vagy kisebb-nagyobb szeletekre vágni, és annyi kivételével, amennyit aznap megeszik a család, lefagyasztani. Így amikor szükség van rá, csak ki kell olvasztani!
Az esetleges szikkadt maradékból készíthetünk pirítóst, házi krutont vagy zsemlemorzsát. Jó tudni, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk általában tovább elállnak, mint fehér lisztből készült társaik, és a fagyasztás sem ront a minőségükön. A belőlük készült pirított kenyérkocka nemcsak alakbarát levesbetét lehet, hanem laktató snackként is fogyasztható.
2. Adj még egy esélyt a fonnyadt salátának
A zöld levelesek nem sokáig őrzik meg a frissességüket. Előszeretettel vásároljuk a zacskós vegyes salátamixeket, ám legyünk őszinték: ritkán használjuk fel egyből a teljes mennyiséget. Pedig fontos lenne, hogy napi szinten beillesszük ezeket az étrendünkbe, hiszen nemcsak egészségesek, hanem az alakunkra is vigyáznak.
Felbontás után egy-két nappal azonban még a hűtőben is fonnyadásnak indulnak, és gyakran a kukában végzik. Nos, a kókadt levelek újra ropogósak lesznek, ha pár percre jéghideg vízbe áztatjuk őket. Vagy a téli hidegben mit szólnánk egy finom meleg salátához, mely nemcsak jólesik, de a vitamintartalma is magas? Próbáld ki receptünket!
Fokhagymás sült saláta
Hozzávalók (1 személyre):
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 zacskó vegyes saláta
- só
- fehér bors
- szezámolaj
Elkészítés:
- Reszeljünk le 4 gerezd fokhagymát, az ötödiket szeleteljük fel. Serpenyőben, vagy vokban hevítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá az összes fokhagymát.
- Pirítsuk addig, amíg aranybarna és illatos nem lesz, majd szórjuk rá a salátát. Többször megkeverve pirítsuk további 15 másodpercig az elegyet.
- Ezután sózzuk meg, majd ízesítsük 1 csipet fehér borssal és egy kevés szezámolajjal. Keverjük össze, és pár másodpercig még hagyjuk pirulni a tűzhelyen.
3. Maradékból kreatívan
Lehet-e ugyanazt a sült csirkét enni akár több napig is anélkül, hogy megunnánk? Természetesen igen, méghozzá változatos formában, csak egy kis fantázia kell hozzá! Például ha egészben sütötted meg a csirkemelleket, akkor a maradékot szeleteld fel, és keverj hozzá sült zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű pirított kenyérkockákat. Máris kész a laktató ebéd!
A sült csirke remek alapanyaga lehet akár a házi tortillatekercsnek is, melybe a húscsíkokon kívül tegyél zsírszegény kefirrel, vagy joghurttal elkevert csemegekukoricát, bébispenótot és paradicsomot.