Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pekándiós vajas tortácska

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 37,5 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 4 ek növényi olaj
  • 22,5 dkg vaj ( hideg, sótlan, darabokra vágva)
  • 6 ek hideg víz
  • 1 ek citromlé vagy ecet
  • A vajas töltelékhez:
  • 11,5 dkg vaj (sótlan)
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 db tojás (L-es)
  • 1,25 dl juharszirup
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/4 tk só
  • 6 dkg enyhén pirított pekándió (vagy dió, mazsola)

Elkészítés

  1. A lisztet, a cukrot és a sót összekevrjük. Hozzáadjuk az olajat, és kézi mixerrel addig keverjük, amíg a liszt textúrája morzsás lesz.
  2. Beledaraboljuk a vajat, és addig keverjük, míg nagyobb darabokban összeáll, és látszódnak benne a kis vajdarabkák. Összeöntjük a citromlevet (vagy az ecetet) a vízzel, és az egészet a lisztes keverékhez borítsuk, és addig gyúrjuk, míg a tészta összeáll. Két egyforma rudacskát formázunk belőle,  folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul, legalább egy órára.
  3. Előmelegítjük elő a sütőt 200 fokra, és enyhén kilisztezünk (ne vajazzuk!) egy tizenkét lyukas muffinformát.  
  4. 20 perccel korábban vegyük ki a hűtőből a tésztát, mielőtt újra dolgoznánk vele. A két hasábot hat-hat darabra vágjuk, s ezeket az enyhén lisztezett munkafelületen egyenként öt milliméter vastagra és kb. 12 centiméteres körré nyújtjuk. Kibéleljük vele a muffinformákat úgy, hogy 1 centiméterrel túllógjanak a formából, és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  5. Közepes hőfokon összeolvasztjuk a vajat a cukorral, kevergetjük, amíg forrón bugyborékolni kezd, ekkor lehúzzuk a tűzről.
  6. Másik tálban felverjük a tojást a juharsziruppal, a citromlével, a vaníliával és a sóval, majd lassan hozzáöntjük a forró, cukros keveréket, miközben folyamatosan tovább keverjük. Mindegyik kosárka aljára szórunk 3-4 db pekándiót, és ráöntjük a krémet.
  7. A tortácskákat 200 fokon tíz percig sütjük, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és süssük további 10-15 percig, míg a töltelék forrón bugyborékolni kezd, és a tészta széle aranybarnára sül. Ekkor kivesszük a sütőből, és a tortácskákat hagyjuk a formában hűlni 5 percig.
  8. Óvatosan megforgatjuk sütiket a formában, hogy ne ragadjanak bele, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ha a vajas tortácskákat hűtőben tároljuk, 3 napig elállnak. Szobahőmérsékleten kínáljuk.


    Még több tipp a  TÉSZÁHOZ  és aTÖLTELÉKHEZ a workshopon videóinkban!

Megjegyzés

Klasszikus kanadai édesség. Bár ez a recept pekándiót tartalmaz, a pekánt nyugodtan helyettesítsük például mazsolával, dióval vagy hagyjuk meg egyszerűen vajas tortának.

További receptek az „Anna Olson: Sütés” 3. évadában a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól.
- MME

Ezek is érdekelhetnek