Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pattogtass otthon, avagy popcorn házilag

default user icon
SB
A legrégebbi pattogatott kukorica emlékek ötezer évre tekintenek vissza, azóta sokat fejlődött a technika, és már otthon is könnyű pattogtatni. Készíthetünk sós, fűszeres és édes variációkat is.

Miért pattog a kukorica?

A kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, és az hanghatás kíséretében szétpattan. A kukorica pattanás során fajtától függően különböző formákat vesz fel, lehet labda, felhő, gomba alakja is. Ráadásul pattogás közben megmaradnak benne a fontos tápanyagok, így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas is. Persze a sózott vagy édesített változatok nem az egészséges életmód híveinek kedvencei, de nagyritkán azért megengedhetjük magunknak.

OlVASSATOK MÉG A KÜLÖNBÖZŐ KUKORICAFAJTÁKRÓL

Popcorn-történelem

A pattogatott kukoricát már 5000 éve fogyasztjuk, az Új-Mexikói indiánoktól származnak az első leletek ie. 3600-ból. Az őslakos indiánok mutatták meg az Amerikába érkező fehér embernek az apró, fehér hópelyhekre emlékeztető kukoricákat. Az első pattogatott kukorica-készítő masina a 19. században jelent meg Chicagóban, és a pattogatott kukorcia hamarosan nagyon népszerű lett a nagy gazdasági világválság alatt, főleg olcsósága miatt.

Sok idő eltelt az indiánok óta, azóta már az egész világon fogyasztják. Kína utcáin egy érdekes kukoricapattogató divat dívik, szabad tűzön, egy nyomásmérővel ellátott vasedényben forognak a kukoricák, majd mikor a nyomás megfelelő, leveszik a tetőt, és egy vászonzsákba robbannak egyszerre a kukoricák.

Manapság már kaphatók kicsi, otthoni pattogatók is, de nálunk a mikrós változat a legelterjedtebb, pedig az otthoni pattogatáshoz elég egy sima, fedővel ellátott edény is.

Hogyan készítsünk otthon pattogatott kukoricát?

A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica (piacon és nagyobb üzletekben kapható), só és némi fűszer.

Egy nagy lábos aljára kis olajat teszünk, felforrósítjuk. Beletesszük a kukoricát, a sót. Közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. A fűszereket érdemes közvetlenül a pattogás előtt hozzáadni, nehogy megégjenek. Mehet bele fokhagyma granulátum, chili, pirospaprika, szójaszósz, stb. Teszteljük az edényünk kapacitását, elsőre csak kevés kukoricával próbálkozzunk.

Csinálhatunk édes kukoricát is: a só és fűszerek nélkül kipattogtatott kukoricát karamellen megfuttatjuk, és már készen is vagyunk. Érdekes színes kukoricákat is készíthetünk, ha a kész pattogatott kukoricát szörppel vagy természetes ételfestékkel színezett cukros folyadékon megfuttatjuk.

Mire használhatjuk?

A pattogatott kukorica nagyon jól szimbolizálja a hópelyheket, díszíthetünk vele karácsonyfát, ragaszhatjuk az ablakra de lehet belőle dobozfeltöltő anyag is.

A popcornból farsangi jelmezt is készíthettek.

Vigyázat, a kukorica apró darabkái kisgyerekeknél veszélyesek lehetnek. Akik fogpótlást vagy fogszabályzót viselnek, vigyázzanak vele, vagy mindig legyen náluk az apró darabok kipiszkálására alkalmas fogkefe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss