Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz igazán szaftos a pásztortarhonya: ez a legtutibb recept!

default user icon
MME
A pásztortarhonya egy igen laktató magyar egytálétel, igazából egy gazdag paprikás krumpli tarhonyával felturbózva. Mutatjuk a legtutibb receptet videón.

A tarhonyát, ezt az apró, gömbölygetett tésztácskát rostán átmorzsolva készítik, a 18. század végéről található róla feljegyzés. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában. Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel, a neve is a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana"szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta.

A pásztortarhonya régen a pusztában élő pásztorok egyik kedvenc étele volt, amit gyorsan, egyszerűen bográcsban el tudtak készíteni. Telente a konyhában, nyaranta a tornácon, vagy az udvaron fogyasztották el az ebédet.

Ez, az egykor csakis bográcsban, szabad tűzön készült étel, ma már a magyar konyha egyik népszerű fogásává vált. Nem véletlenül: nem kell hozzá sok alapanyag és egyszerű elkészíteni, íme a pásztortarhonya receptje.

Pásztortarhonya

Hozzávalók:

50 dkg sárga burgonya
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma  
1 db tv paprika
1 db paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
1 szál szárazkolbász
5 dkg tarhonya
1,2 dl víz
1 ek sertészsír

pirospaprika
bors 

Ezek is érdekelhetnek

Friss