A darált hús alapú, egyben sütött pástétomok esetében a felhasználási kör valóban rendkívül széles. A pástétomot fogyaszthatjuk hidegen és melegen, tehetjük hidegtálra, de főfogásként vagy főzelékhez kínált feltétként is az asztalra kerülhet. A pástétom alapanyaga szinte bármilyen hús lehet, készíthetünk halból, szárnyasból, sertésből, marhából vagy a szezonnak megfelelően, nyúlból vagy bárányhúsból is pástétomot. A pástétomhoz nem csak a színhúst érdemes felhasználni, jó helyen van benne néhány értékesebb belsőség is, mint például a szív vagy a máj.
ELEGÁNS ÉS EGYSZERŰ: A PÁSTÉTOM >>>
Májpástétom, Májkrém
A máj nem csak a húsos pástétomokban van jelen, hanem külön kategóriaként is megjelenik. A csirke, pecsenyekacsa, nyúl - vagy épp borjúmáj tökéletes alapanyaga lehet a házilag előállított májpástétomunknak. A májból készített pástétom pillanatok műve, igazán nem igényel sok türelmet és gyakorlatot. Egy jó recept , néhány tisztességes alapanyag, s este már a saját májkrémünket kínálhatjuk a családnak. A fűszerezéssel kedvünk szerint játszhatunk, a nagyon alap ízesítés mellett kipróbálhatjuk az ázsiai, zöld fűszeres vagy épp citrusos májkrémet is.
Mennyei kence maradékból
A maradék sült hús is csodálatos kencévé, pástétommá tud avanzsálni. A vasárnapi sültből hátramaradt értékes, de egész étkezést már ki nem tevő falatokat célszerű zsírral, fűszerekkel összekombinálni, azaz rillette -t készíteni belőle. Téli-tavaszi időszakban kitűnő uzsonna vagy vacsora lehet belőle.
A pástétomokat nagyon könnyedén lehet turbózni. Az egyben sütött változatok esetében jó választás lehet, ha omlós- vagy leveles tésztába komponáljuk a fogásunkat, vendégségekre nyugodtan készíthetünk egyszemélyes, pástétommal töltött tésztakosárkákat is.