Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Partifalatok

Lepd meg vendégeidet ízletes finomságokkal, amelyek ráadásul a szemet is gyönyörködtetik! Ázsiai tavaszi tekercs, csirkenyárs, francia hagymatortácska, pástétom vagy crostini: legyenek ezek az este fénypontjai az asztalodon!

A könyv kitűnő ajándék minden alkalomra. A karácsonyfa alá is jó, ha kerül olvasnivaló. A léleküdítő irodalmat pedig remekül kiegészítik az igényes, szép kiállítású, praktikus szakácskönyvek.

Egy kis ízelítő a Partifalatok című könyvből:

Sajtos háromszögek

Hozzávalók 64 darabhoz:
kevés olvasztott vaj
10 dkg liszt
1 csipet zellersó
1-1 csipet só és őrölt fehér bors
10 dkg kockákra vágott, hideg vaj
7,5 dkg reszelt cheddar sajt
1,5 dkg reszelt parmezán sajt
1 tojássárgája
1 db tojás
1 dkg finomra reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Két sütőlemezt kikenünk olvasztott vajjal, és hidegre tesszük.
2. A lisztet a zellersóval, a sóval és a borssal tálba szitáljuk. A vajkockákat beleszórjuk a tálba, és két tompa késsel a tál közepétől kiflé haladva, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a fűszeres liszttel.
3. Ha a liszt majdnem teljesen elkeveredett már a vajjal, hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot és a kések segítségével beledolgozzuk a darabos masszába. A közepén mélyedést alakítunk ki, ide engedjük bele a tojássárgáját. Kézzel alaposan kidolgozzuk, kerek cipót gyúrunk belőle.
4. A tésztát lazán frissen tartó fóliába csavarjuk és könnyedén ellapítjuk. 20 percre hidegre állítjuk, míg a tészta kissé megdermed.
5. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkára tesszük, félbevágjuk és mindkét feléből egy-egy 4 mm vastag 20 x 20 cm-es négyzetet nyújtunk. Minden négyzetet 15 kisebb négyzetre vágunk, és a kisebb négyzeteket átlósan megfelezzük. Annyi háromszöget sorakoztatunk a sütőlemezekre, hogy elegendő hely maradjon közöttük, majd újabb fél órára hidegre tesszük.
6. A falatkákat megkenjük a felvert tojással és csipetnyi reszelt parmezánt szórunk a tetejére. A sütőben körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. A sütőlemezeket az első lépésnél leírt módon előkészítve, a műveletet a maradék tésztával megismételjük.

Előkészítés: 35 perc + 50 perc hűtés
Sütés: 10 perc, sütőlemezenként

 

Füstölt lazacos palacsintatekercsek

Hozzávalók kb. 30-35 darabhoz:
15 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
1 evőkanál tejszínes tormakrém
fél teáskanál citromlé
20 dkg szeletelt füstölt lazac

A palacsintatésztához:
12,5 dkg liszt
2 teáskanál szezámmagolaj

+ a díszítéshez: finomra vágott metélőhagyma vagy más zöldfűszer

Elkészítés:
1. A palacsintatésztához 1 dl vizet felforralunk, és elkészítjük a tésztát: a lisztet villa segítségével a vízbe keverjük – lágy masszát kell kapnunk. A masszát belisztezett gyúródeszkára fordítjuk és 5 perc alatt sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Lefedve negyedórát pihentetjük. Egy serpenyőt közepes lángon felforrósítunk, a palacsintát beletesszük, és addig sütjük, amíg a tészta felhólyagzik (körülbelül 1 perc). Megfordítjuk, és a másik oldalát még 30-40 másodpercig sütjük. A kisütött palacsintákat egymásra fektetjük, a tálat pedig nedves konyharuhával letakarjuk, hogy a palacsinták ne száradjanak ki.
2. A krémsajtot egy tálkában fellazítjuk, majd a tormakrémmel és a citromlével simára keverjük.
3. Az egyik palacsintát a munkafelületre fektetjük, a krémsajttal vékonyan megkenjük, és keskeny szelet füstölt lazacot terítünk rá, majd amilyen szorosan csak lehet, feltekerjük. Frissen tartó fóliába csavarjuk, és félretesszük. A műveletet a többi palacsintával is elvégezzük, majd a tekercseket legalább 1 órára hidegre tesszük.
4. Közvetlenül a tálalás előtt levágjuk a tekercsek végét, majd 1,5 cm széles csigákat vágunk belőlük. A csigákba fogvájót szúrunk. Kevés metélőhagymát vagy más apróra vágott zöldfűszert szórunk a kis tekercsekre, és tálra rendezzük.

Előkészítés: 60 perc + 15 perc pihentetés + 1 óra hűtés
Sütés: 10 perc
 

LE CORDON BLEU
Főzőiskola ínyenceknek

Partifalatok

Kiadja: a Vince Kiadó 

 

Még több könyvet ajánlunk! >>>

Ezek is érdekelhetnek