Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel.

Napjainkban már nemzetközi ünnepnapja is van a macaronnak (március 20.), amelyet állítólag Medici Katalin honosított meg új hazájában, miután 1533-ban feleségül ment a francia trónörököshöz. Nyilván azt az egyszerű, töltetlen változatot vitte magával Firenzéből, amelyet a 8. század óta készítettek egy velencei kolostorban szétnyomkodott mandulából. (Az olasz maccare szó jelentése: szétnyomkodni.)

Valószínűbb azonban, hogy két apácának köszönhetjük a parányi édességet. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot a francia forradalom idején kezdtek el mandulalisztből sütött macaront árulni, hogy a szerzetesrendek feloszlatása után biztosítsák a megélhetésüket. A helyiek elnevezték őket macaronos nővéreknek, és a városban ma is tárt kapukkal várja a vevőket az 1793-ban alapított Maison des Sœurs Macarons cukrászda.

A fentieken kívül is keringenek még eredettörténetek, de egyik sem változtat a lényegen – a macaron manapság a legkülönbözőbb színekben létezik, a krémes töltelékek íze pedig minden képzeletet felülmúl: a málnás-ánizsostól kezdve a karamellás-balzsamecetesen át egészen a medvecukrosig, sőt a libamájasig terjed a választék.

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel. Az édesszájú ínyencek már nem csak Párizs több pontján zarándokolhatnak el Ladurée üzletbe macaronért, hanem akár Moszkvában vagy Tokióban is. Az eredeti összetevőket nem módosították, de szezononként változtatják kissé a süti ízét és a látványra is sokat adnak. Pl. egyik kreációjukat John Gallianónak, a Dior Divatház vezető tervezőjének rózsa- és gyömbérillatú parfümje ihlette.

Míg a Ladurée vállaltan konzervatív, addig a másik párizsi székhelyű macaronbirodalom tulajdonosa, a szakmát 14 évesen kezdő Pierre Hermé  merészen, sőt provokatívan társítja az édes és sós ízeket, továbbá olyan művészien használja ki a tojásfehérje kiváló festhetőségét, hogy méltán nevezik a cukrászsütemények Picassójának.

A Nemzetközi Macaron Nap hazai szervezői összeállították és folyamatosan bővítik Magyarország macaron térképét, amelyen megtalálod a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi cukrászdát. Ezeket az édes műhelyeket persze nem csak március 20-án, hanem egész évben érdemes felkeresni! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss