Nem a cukor veszi el a paradicsom savasságát, ezt tedd a szószba helyette

default user icon
MME
Még a tapasztalt háziasszonyok is évek óta cukrozzák a paradicsomszószt, hogy ne legyen annyira savas, pedig nem ez az alapanyag a jó megoldás erre. Eláruljuk miért, és azt is, hogy mit kellene helyette használni.

A paradicsomos ételek sokaknak okoznak gyomorpanaszokat, de vannak, akik annyira szeretik ezeket a fogásokat, hogy így sem tudnak ellenállni nekik. Ők azok, akik jól megcukrozzák az ételt, gondolván, hogy ettől majd kevésbé lesz savas a szósz. Sajnos tévednek. 

A cukor nem veszi el a paradicsom savasságát

Megbízható forrásból, az olasz Alessio Pasini konyhájából érkezett a magyarázat, ami egyszerűbb mint gondolnánk, és aki kicsit is ismeri az olasz konyha autentikus receptjeit, egészen biztosan a homlokára csap, hogy „Ó, hát persze!”. Hiszen az olaszok maguk is alkalmazzák ezt az alapanyagot, az eredeti bolognaiból sem maradhat ki.

Alessio elmagyarázza, hogy nem a cukor a jó megoldás, mert bát önmagában semleges kémhatású, fogyasztása savtermelődést eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy a mesterséges aromája befolyásolja a paradicsom természetes ízét. Ezzel szemben az alapvetően édes aromájú sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A népszerű zöldség – az olasz magyarázata szerint – magába szívja a paradicsom savasságát, és egy kellemes, könnyed szószt kapunk végeredményül.

Biztosan nem véletlen tehát, hogy kötelező alapanyag a bolognaiban. Ha pedig másmilyen ételt készítesz, és nem szeretnél apró répadarabokat beletenni, hagyd egészben a zöldséget, a főzés végén pedig egyszerűen távolítsd el. 

Ha kipróbálnád, tényleg működik-e a répa mint savsemlegesítő alapanyag, a legjobb paradicsomos receptjeinkkel tesztelheted. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss