A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbe vágjuk, majd a magos rész eltávolítása után besózzuk. Az átöblített rizst puhára főzzük kétszeres mennyiségű vízben.
Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a kétféle, meghámozott, felaprított hagymát. Hozzáadjuk a sűrített és az aprított paradicsomot, felöntjük egy kevés vízzel, majd némi sóval, borssal és a morzsolt oregánóval ízesítjük.
A virsliket felkarikázzuk – ha műbeles, azt előzőleg eltávolítjuk –, majd a főtt rizzsel együtt a paradicsomos alaphoz keverjük. A padlizsánokat hideg vízzel leöblítjük, és miután konyhai papírtörlővel leitattuk róluk a nedvességet, megtöltjük őket a paradicsomos-virslis töltelékkel.
A töltött padlizsánokat egy tepsiben elrendezzük, a tetejüket a lereszelt sajttal megszórjuk, és 190 fokon 20-25 percig sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.