hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomos pite (galette)

60 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 12 dkg hideg vaj
  • 18 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 4 fej salottahagyma
  • 24 dkg kecskesajt
  • 2 tk olívaolaj
  • 1/3 csokor kakukkfű
  • 1 db tojás
  • bors
  • 3 ek méz (elhagyható)

Elkészítés

  1. A tésztához a hideg vajat kockákra vágjuk. Az átszitált lisztet elvegyítjük a sóval és a cukorral, majd összemorzsoljuk a vajjal, és apránként beledolgozunk 8 cl hideg vizet. A simára gyúrt tésztát cipóvá formázzuk, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 45 percet.
  2. Közben a töltelékhez a megmosott koktélparadicsomot félbevágjuk, vagy szükség esetén negyedeljük, illetve felszeleteljük. A megtisztított hagymát apróra kockázzuk és a serpenyőben felhevített olívaolajon, közepes tűzön pároljuk kb. 8 percig.
  3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát egy ív meglisztezett sütőpapíron vékony, kerek lappá nyújtjuk. (Nem baj, ha nem lesz szabályos kör alakú.) A szélén egy kb. 5 cm-es sávot szabadon hagyva rámorzsoljuk a sajtot, majd elosztjuk rajta a hagymát és mutatósan elrendezzük rajta a paradicsomot. Megszórjuk a leöblített kakukkfű lecsipkedett levélkéivel, megsózzuk, megborsozzuk, majd a tészta szélét visszahajtjuk a töltelékre.
  4. A pitét a sütőpapírral együtt áttesszük egy tepsibe vagy sütőlemezre, és a visszahajtott szélét megkenjük az elkevert tojással. Az előmelegített sütőben sütjük 45-60 percig, végül a sütőből kivéve tetszés szerint megcsepegtetjük a mézzel. Melegen tálaljuk.

EGYSZERŰ PARADICSOMOS LEPÉNY AVAGY FOCACCIA >>> 

KÉSZÍTSD EL a SZEDRES FRANCIA PITÉT>>> 

Mutatósabb, ha sárga és piros koktélparadicsommal készíted. Kecskesajt helyett juhsajtot is használhatsz hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss