Elkészítés: A halakat tisztítás után alaposan megmossuk és beirdaljuk. Kívül-belül beszórjuk halas fűszerkeverékkel, majd lefedjük, amíg elkészítjük a szószt.
A szósz nagyon egyszerű: egy tálban összekeverjük a sűrített paradicsomot a bazsalikommal, a mentával, csipetnyi sóval és borssal. Aki szereti az erőset, egy kis chilit is tehet hozzá. Kb. 1 evőkanálnyi Worcester szószt adunk hozzá, és jól elkeverjük.
Felkarikázzuk a paradicsomot és a hagymát, a fokhagymagerezdeket pedig nagyjából 5-6 felé vágjuk (attól függ, mekkora gerezdekkel dolgozunk).
A halak belsejébe 2-3 paradicsomkarikát, hagymakarikát és néhány darab fokhagymát teszünk. A kimaradt paradicsommal, hagymával és fokhagymával beterítjük a halakat, majd ráöntjük a szószt. Lefedjük fóliával, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap vastag alufóliába (ha nincs ilyenünk, akkor dupla alufóliába) csomagoljuk őket olyan módon, hogy a fólia aljára szalonnaszeleteket teszünk. Erre a szalonnaágyra fektetjük a halakat, ügyelve arra, hogy a belsejében lévő töltelék ne essen ki, illetve a tetején is legyen paradicsom és hagyma. Érdemes a hal belsejét is kiegészíteni 1-2 szalonnadarabbal, illetve az egész csomag tetejére is tehetünk néhány szalonnadarabot. Öntünk rá egy kis szószt, majd kis batyut formálunk a fóliából.
A batyukat az izzó parázs fölé tesszük. Igazából nem kell csinálni vele semmit. Ha már halljuk a batyuban a rotyogást, az jó jel. :-) Én egy óráig szoktam a parázs fölött hagyni, utána nagyon omlós, kiváló ízű halvacsorát ehetünk. Fogyasztás előtt a halakra facsarom a citromot, ami még inkább mediterrán jelleget ad az ételnek.