hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomos árpagyöngy-rizottó fűszeres fetával és rozé kacsamellel

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 bögre (3 dl) árpagyöngy
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál szárzeller apró kockára vágva
  • 1 lilahagyma apró kockára vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál kakukkfű
  • 1/2 teáskanál füstölt paprikapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 babérlevél
  • 1/4 teáskanál szárított chilipehely
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 3 bögre zöldségalaplé
  • 1 bögre aprított friss paradicsom
  • Valamint:
  • 1 teáskanál köménymag
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 kacsamell (2 kacsamellfilé)
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Öblítsük át hideg vízzel az árpagyöngyöt, majd hagyjuk jól lecsöpögni.

Egy széles, magasabb falú serpenyőben közepes lángon olvasszunk vajat és 2 evőkanál olívaolajat. Szórjuk rá az apró kockákra vágott zellerszárat, az aprított lilahagymát és a felszeletelt fokhagymát. Pároljuk kb. 5 percig. Ezután adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a kakukkfüvet, a paprikát, a citromhéjat, a chilit, a paradicsomkonzervet és a kockázott paradicsomot is. Öntsük fel az alaplével, és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg a levének nagy része elfő. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ezalatt egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a köménymagokat, majd egy mozsárban kissé törjük meg őket. Keverjük össze a morzsolt fetával és 4 evőkanál olívaolajjal, sűrű, krémes állagot kell kapnunk. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

A kacsamellet sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán, a bőrös felét irdaljuk be sűrűn. Serpenyőben kevés! olívaolajon, először a bőrös felével lefelé megpirítjuk kb. 4 perc alatt, majd a másik oldalán is legalább 4 percig. Ha nem kedveljük az igazán rozé kacsamellet, további 10 percre tegyük sütőbe 170 fokra. Vágódeszkán pihentessük kicsit, majd vékonyan szeleteljük.

Ha a rizottónk elkészült, tányérokba szedjük, tetejére kanalazunk a köményes fetakrémből, és néhány szelet vékony kacsamellel tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek