A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadunk egy kevés lisztet (kb. 1-2 teáskanál), és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, jól elkeverjük, majd megsózzuk, megborsozzuk.
Lassanként felöntjük 1-1,3 liter vízzel, majd ízlé szerint oregánóval, bazsalikommal és egy késhegynyi őrölt rozmaringgal ízesítjük. Ízlés szerint cukrozni is lehet, hogy se túl édes, se túl sós ne legyen.
Hozzáadjuk a kis kagylótésztát és egy kevés vékonyra vágott tv-paprikát, jó vékonykára vágva. Gyenge tűzön - míg a tészta is megfő - kevergetés mellett főzzük.
Kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyérszeleteket, és kockára vagdossuk őket. Lereszeljük a sajtot, a tejfölben pedig elkeverjük a fokhagymakrémet (ízlés szerinti mennyiséget).
Mélytányérba merjük a paradicsomlevest, csepegtetünk bele a fokhagymás tejfölből (késsel szét is lehet húzogatni, így szép lesz a fehér minta a piros levesben), rászórunk a pirított kenyérkockákból, arra reszelt sajtot hintünk, és egy kevéske oregánóval díszítjük.