50 dkg sűrített paradicsom (vagy 1 kg friss paradicsom)
1 csapott tk só (10 gramm)
1 csapott tk cukor (10 gramm)
1 mk őrölt fekete bors
1 fej hagyma (5 dkg)
10 dkg levestészta (pl. kiskocka vagy betűtészta)
A diétás változathoz:
2 ek olaj (14 gramm)
2 ek liszt (2 dkg)
50 dkg sűrített paradicsom (vagy 1 kg friss paradicsom)
1 csapott tk só (10 gramm)
1 csapott tk cukor (10 gramm)
1 mk őrölt fekete bors
1 fej hagyma (5 dkg)
5 dkg levestészta (pl. kiskocka vagy betűtészta)
Elkészítés
A hagyományos változat:
Az 5 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 3 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keverünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cukrot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 10 dkg-nyi levesbe való tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.
A diétás változat:
A 2 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 2 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keve- rünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cuk- rot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 5 dkg-nyi levesbevaló tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.
Ha olyan évszakban vagyunk, amikor szabadföldi, igazi finom magyar paradicsomot lehet kapni, akkor élvezetes megoldás, ha 1 kg friss paradicsomot veszünk. Egy „alámerítésnyi” időre lobogó forró vízbe dobjuk, majd kihalászva könnyen, szinte önmagától lecsúszik a héj róla. A meghámozott paradicsomot feldarabolva átdaráljuk (akár paradicsom passzírozó szerkezeten, akár húsdará- lón), majd nem túl finom lyukú szitán áttörjük. Ettől kezdve pont úgy bánunk vele, mint a sűrített paradicsommal.
Ha nyáron van időnk és kedvünk hozzá, hogy télire is „friss” paradicsomból főzhessünk (garantáltan tartósítószer és „E” anya- gok nélkül, akkor készíthetünk több paradicsomot is a fenti módon és felfőzve, kicsit sózva-borsozva forrón üvegekbe rakva száraz dunsztban (=melegítő kosár, vagy dunyhákkal-párnákkal kitöltött láda, vagy az ágy ágyneműtartója) hagyjuk pár napig. Ha friss paradicsomot, vagy saját magunk eltett paradicsomot használunk, nagyon finommá teszi a paradicsomlevest, ha kevés bazsalikomot is adunk hozzá.
Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft) - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!