Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsomleves, amiből sosem elég

A paradicsomleves nagyszerű minden formában, hát ha még krémes és gazdag is, igazi lélekmelegítő!

Idehaza hosszú ideig egyféle paradicsomlevest főzött háziasszony, menzai vagy éttermi szakács, szakácsnő – no jó, a minőségi különbségek persze jelentősek voltak, de alapvetően hasonló módszerrel készült mindegyik. Sűrített paradicsom, só, cukor, rántás, aztán ment bele némi rizs vagy betűtészta. Pedig a paradicsomleves ennél messze gazdagabb lehet ízekben, összetevőkben. Bár a betűtészta-rakosgatás majd’ minden gyerek szórakoztató foglalatossága, egy igazán jó paradicsomleveshez, pláne a krémes változatokhoz nem is kell levesbetét, hisz annyira tartalmasak, hogy önmagukban tökéletesek.

Nincs olyan észak-olasz háztartás vagy trattoria, ahol ne kínálnának egy jó paradicsomlevest. Ezeknek semmi köze a műfaj szocialista idők magyarországi képviselőihez – zamatos paradicsomból készülnek, liszt és rántás nélkül. Lényegében ezt a vonalat igyekszem időről-időre újragondolni a konyhában. Ha nincs szezonja a napon érett húsos paradicsomoknak, sokkal jobban jár az ember, ha a megfelelő éghajlaton termett, dobozba zárt paradicsomot választja a készítéshez. Télen ez egyike a legegyszerűbb és legjobb megoldásoknak, már ha gyors levesről van szó.

A paradicsomhoz nem csupán az oregánó és a bazsalikom illik tökéletesen a fűszerek sorából, de remekül gazdagítja a levest némi sárgarépa és zeller is (akár gumós, akár szárzeller) a hagyma mellett. A többi már gyerekjáték. Ezúttal egy kevés tejszínnel is megbolondítottam, de épp csak annyival, hogy nem vált tolakodóvá, csak selymesen krémessé varázsolta a zamatos krémlevest. Akár ünnepi leves is lehet, kettesben töltött meghitt vacsora felvezetése is – nem csupán Bálint-napon.

Paradicsom-krémleves Habliliom módra

Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz hámozott paradicsom (400 gr)
2 szál szárzeller
1 db kisebb sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
¾ l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves)
1 evőkanál olívaolaj
½ dl tejszín
szárított oregánó
bazsalikom
rozmaring
kevés tengeri só
frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát egészen finomra vágtam, a sárgarépát és a zellert nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
Az olajon kissé megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát és a zellert, néhány percig együtt pirítottam a zöldségeket. Ezután hozzáadtam a paradicsomot a levével együtt, belekanalaztam a fűszereket, majd felöntöttem a zöldséglevessel. Fedő alatt addig főztem, míg minden zöldség teljesen megpuhult.

Ekkor hozzáadtam a tejszínt, egyet forraltam rajta, és botmixerrel pürésítettem. A végén, ha szükséges, a fűszerezésen lehet még igazítani, ha nagyon savas a paradicsom, kevés cukor sem ártalmas hozzá.

A végeredmény egy sűrű, krémes és nagyon zamatos leves.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss