Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsom chutney (csatni)

30 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 2 ek ghí (vegán változatban kókuszzsír)
  • 1/4 tk fekete mustármag
  • 1/4 tk római kömény
  • 1 rúd fahéj
  • 2 tk csilipehely
  • 1/4 tk kurkuma
  • 6 db friss, érett, kemény paradicsom
  • 1/3 csésze teljes értékű nádcukor
  • 1/4 csésze mazsola
  • 1/4 tk só

Elkészítés

  1. A paradicsomokat leforrázzuk, majd meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A ghít vagy kókuszolajat közepes lángon felhevítjük, majd amikor forró, hozzáadjuk a mustármagot, és addig hevítjük, amíg pattogni kezd. 
  3. Hozzáadjuk a római köményt és fahéjat is, majd amikor a fahéj sötétedni kezd, hozzáadjuk a csilit, a kurkumát és a paradicsomokat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük. 
  4. Hozzáadjuk a mazsolát, a sót és a cukrot. 5 percig főzzük, ha hígabb csatnit szeretnénk, 15 percig, ha sűrűbb, lekvárszerű csatnit.

Megjegyzés

A chutney megbolondítja az ételeket a tányérodon. Édes, sós, csípős, savanyú - mindez egyben.
Kiváló étvágycsináló, emésztést segítő, és segít kiemelni az ételek ízét. Minden ételt élvezetesebbé tesz.
Az ájurvéda és az indiai konyha szinte minden étkezéshez készít valamilyen csatnit. A csatnikat fogyaszthatod melegen vagy hidegen is.
Tálalhatod pakorával. Melegen vagy hidegen is jó, hűben néhány napig tárolható. - vitaik

Ezek is érdekelhetnek

Friss