Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paradicsom, a legegészségesebb zöldség

Most van szusszanásnyi időm, és végre a kertemmel foglalkozhatok! Olyan régen vártam már erre, mert hiszem, hogy igaz a mondás: gazda szeme hizlalja a jószágot.

Fantasztikus végigsétálni az ágyások között, és lecsippenteni egy elszáradt levelet vagy megsimogatni az érő gyümölcsöt.

Sok minden beérett már, a legbüszkébb a paradicsomjaimra vagyok: apró és nagy, gömbölyű és tojás alakú, piros, sárga és narancssárga is termett idén.

Annyi szépet mondanak a tudósok a paradicsomról, hogy csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és hasonlók… Én egyet tudok: a legfinomabb zöldség, ami létezik.

A lédús termés olyan édes, hogy gyakran gyümölcs helyett fogyasztjuk, a gyerekeim is imádják. Az ő kedvencük a paradicsomleves, de a recept, amit most ajánlok, csípőssége miatt inkább a felnőtteknek való. 

 

Pikáns paradicsomleves

Hozzávalók:
750 g érett paradicsom
1 üveg (350 g) Jamie Oliver paradicsom és chili mártás
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l zöldségerőleves vagy csirke alaplé
4 evőkanál tejszín
friss korianderzöld
olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt bors

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát karikákra, a hagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsom gömbölyűbb felén késheggyel kereszt alakban bemetszést ejtünk. Néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, majd hideg vízzel leöblítjük. Héját lehúzzuk, a zöld részt kivágjuk, a paradicsomot darabokra vágjuk. Nagy lábosban olívaolajat melegítünk. A megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fokhagymát, és 5-6 percig pároljuk. Gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot. Felöntjük a levessel és a mártással. Fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig főzzük. Összeturmixoljuk. Tányérokba merjük, kevés tejszínnel meglocsoljuk, és friss korianderzölddel díszítve tálaljuk. Aki szereti az erőset, tegyen még rá chilit is.

 

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss