Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így szabadulj meg a párától a lakásban – 5 tipp az egészségesebb otthonért

default user icon
MME
Különösen az őszi-téli időszakban gyakori probléma az ablakok párásodása. Ha a te otthonodban is ez a helyzet, tenned kell ellene, hiszen ez az állapot nemcsak esztétikailag zavaró, hanem az egészségre is ártalmas lehet.

Általában lakásfelújítás, ablakcsere után jelenik meg az üvegen a pára, ami két okra vezethető vissza. Az egyik – ami egyben figyelmeztetésként is felfogható –, hogy túl magas a páratartalom a helyiségben. A másik, hogy a fölösleges pára nem tud távozni úgy, mint ahogy a régi ablak esetében, a rossz illesztések mentén tette. Mert mi a helyzet ilyenkor? A helyiségben lévő levegőben túl sok a nedvesség, és a víz automatikusan kicsapódik – és azért az üvegen, mert minél hidegebb a felület, annál jobban vonzza a kicsapódott vizet.

Hogy mit tehetünk a párásodás ellen? A DasHaus cikkében összegyűjtött néhány tippet, ezek közül válogattunk.

1) Szellőztessünk rendszeresen

Ha nem szeretnénk, hogy az ablakok belülről bepárásodjanak, fontos a megfelelő szellőztetés. Ősszel és télen is naponta legalább kétszer tárjuk ki az ablakokat! A lakás csak akkor tud hatékonyan kiszellőzni, ha a friss levegő átjárja a helyiségeket. Ha bukóra nyitjuk az ablakokat, az nem biztosítja a szükséges légcserét, csak plusz fűtési költséget generál. Szellőztessük ki azokat a helyiségeket is, amelyeket nem használunk minden nap.

2) Fűtsünk rendesen, hogy elkerüljük az ablak párásodását

A különböző lakóterületeken eltérő, de állandó hőmérséklet az ideális. Szakértők azt javasolják, hogy a hálóban állandó 18 fok legyen, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában pedig kb. 23. Ha van pince a ház alatt, ott is legyen legalább 15 fok, ellenkező esetben az alulról jövő hideg miatt felborulhat a szobahőmérséklet és a páratartalom közötti egyensúly. A használaton kívüli helyiségeket is fűteni kell!

3) Használjunk sót vagy macskaalmot, hogy megakadályozzuk a páralecsapódást az ablakon

Az ablak párásodása ellen tegyünk kevés sót egy kis, hosszúkás tálka háromnegyed részéig, majd tegyük a tálkát az ablakpárkányra. A  felszívja a nedvességet, ami egyébként az ablaküvegre kerülne. (Macskások macskaalmot is tehetnek a tálkába, az is remekül beszívja a nedvességet.)

4) Ügyeljünk a páratartalomra

Vásároljunk elektronikus nedvességmérőt, amit ne tegyünk túl közel a radiátorhoz, de az ablakhoz sem. Nagyjából a nappali közepén ideális a helye a készüléknek. Így mindig pontosan tudjuk, hogy mekkora az otthonunk páratartalma.

5) Vásároljunk páramentesítőt

Ha nem tudjuk szellőztetéssel szabályozni a túlzott páratartalmat és így az ablakok bepárásodását belülről, akkor be kell szerezni páramentesítőt. Már léteznek speciális készülékek a hálószobába és konyhákba, fürdőkbe is.

Extra tippek:

  • Ne teregessünk a lakásba! Ha szükséges, szerezzünk be egy szárítógépet.
  • Zuhanyozás vagy főzés közben csukjuk be az ajtókat, és utána szellőztessünk ki alaposan!
  • Ha csak mégis bepárásodna az ablak, akkor egy jó nedvszívó ronggyal (vagy lehúzóval) töröljük le az ablakokat és a párkányokat. Ne használjunk hajszárítót, mert az csak növeli a belső és a külső hőmérséklet közötti különbséget.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss