Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paprikás krumpli (hagyományos és diétás recept)

MME MME
Hozzávalók
  • Hozzávalók a hagyományos változathoz:
  • 7 ek olaj
  • 1 kg krumpli
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek só
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 40 dkg füstölt kolbász
  • Hozzávalók:
  • 3 ek olaj
  • 1 kg krumpli
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek só
  • 1 fej hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 30 dkg krinolin vagy virsli

Elkészítés

A hagyományos változat:

  1. Az olajon sárgára fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, összeforgatjuk a hagymával, hozzáadunk 2 dl vizet és forraljuk tovább, amíg a víz elpárolog.
  2. Beletesszük a meghámozott, kockára aprított krumplit, a csapott ek. sót, az apróra vágott 1 db zöldpaprikát és a szintén apróra vágott 2 db paradicsomot, jól összeforgatjuk.
  3. A paradicsom és paprika által kevés levet ereszt, amit hama- rosan el is fől. Amikor már szinte nincs rajta lé, akkor töltünk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a krumplit.
  4. Lassú forralással puhára főzzük, kb. a forrástól számított 25 perc alatt. Amikor majdnem készen van, hozzákeverjük a vékonyra felkarikázott füstölt kolbászt. Tálalás előtt elkeverünk benne 2 dl tejfölt.

A diétás változat:

  1. Az olajon sárgára fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, összeforgatjuk a hagymával, hozzáadunk 2 dl vizet és forraljuk tovább, amíg a víz elpárolog.
  2. Beletesszük a meghámozott, kockára aprított krumplit, a csapott ek. sót, az apróra vágott 1 db zöldpaprikát és a szintén apróra vágott 2 db paradicsomot, jól összeforgatjuk. Amikor már szinte nincs rajta lé, akkor töltünk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a krumplit.
  3. Lassú forralással puhára főzzük, kb. a forrástól számított 25 perc alatt. Amikor majdnem készen van, tehát kb. a forrástól számított 20. percben hozzákeverjük a vékonyra felkarikázott krinolint vagy virslit.

KRUMPLIFŐZELÉK, PAPRIKÁS ÉS RAKOTT KRUMPLI: OLCSÓ ÉS GYORS FOGÁSOK BURGONYÁBÓL >>> 

Megjegyzés

"Szabad tűzön, bográcsban elkészíthető ételek közül a legkézenfekvőbb, leggyorsabb a paprikáskrumpli, amit még szemerkélő esőben egy egész napi fárasztó túrázás vagy evezés után sem túlságosan nehéz elkészíteni. A szabad tűzön főtt ételnek mindig van valami különleges az ízében, talán a szabályozhatatlan (magas) hőfok és a direkt füst(ölő) hatás következtében."

Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft) - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss