Lecsós pörköltalapot készítünk: zsírt hevítünk, a kis kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük benne, hozzávágjuk a lehajazott paradicsomot, a felkockázott paprikát. Fűszerezzük sóval, ételízesítővel és őrölt köménnyel meghintjük. Beletesszük a piros aranyat, kissé meghintjük liszttel, őrölt édesnemes pirospaprikával, majd felengedjük vízzel.
Hagyjuk, hogy az ízek kissé összefőjenek, beletesszük a fokhagymagerezdeket, utána beleszeleteljük a fűszeres szárazkolbászt. Hagyjuk addig főni, hogy a kolbász aromái is belefőjenek a pörköltalapba. Ízlés szerint ekkor még lehet utánfűszerezni az ételt.
Felöntjük annyi vízzel, hogy a burgonyát ellepje. Hozzátesszük az ételünkhöz a szeletelt lecsókolbászt. Meghámozott, nagy kockára vágott krumplit adunk hozzá. Beletesszük a zellerzöldet és a zöldpaprikát. A krumpli félfővésénél tesszük hozzá a borsót, majd kevés idő teltével a kevert galuskát beleszaggatjuk
az ételünkbe.
Készre főzés után tálalásnál kívánság szerint tejfölt kínálunk. Kínálhatunk hozzá savanyúságot is.