Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paprikás jókedvünkben: paprikakrém, ajvár, muhammara

default user icon
SB
A sült paprikák kultúrája a Balkánról és Kis-Ázsiából szivárgott be hozzánk. A paprikát süthetjük grillen, sütőben, de akár serpenyőben is, párolhatjuk és millióképpen fűszerezhetjük.

Hazánk igazi paprika nagyhatalom. Ilyenkor nyár végén rengeteg féle fantasztikus ízű paprika lepi el a piacokat. Kápia, paradicsom, TV (tölteni való), almapaprika, hegyes csípős is kapható. Mind-mind isteni. A különböző paprikakrémekhez leginkább a nagyobb, húsos, étkezési paprikafajtákat használjuk. A kápia, a pritamin, a húsos és édes zöldpaprikák a kedvencek, de használhatjuk a kaliforniai paprikákat is.

Paprikakrém

A legegyszerűbben paprikakrémet készíthetünk, melyet év közben pörköltek, gulyáslevesek, bográcsos ételek, mindenféle magyaros fogás ízesítésére használhatunk, megmaradni biztosan nem fog.
5 kg paprikát megmosunk, kiszedjük a magházát, ledaráljuk, és ízlés szerint néhány evőkanál sóval együtt 1 órán át pároljuk. Tiszta befőttesüvegekbe töltjük, meleg dunsztba tesszük.

Készíthetjük főzés nélkül is, de figyeljünk arra, hogy a darált paprika és a só aránya ekkor legalább 90%-10% legyen, a só csak ilyen mennyiségben tartósít. Miután kisebb üvegekbe tettük a darált sós paprikát, a tetejére öntsünk kevés olajat, zárjuk le, és már tehetjük is a kamrapolcra.

Olajban eltett sült paprika >>>

Ajvár

Igazi balkáni csemege. Csevappal fogyasztjuk, felkockázott hagymával körítve az igazi. Majonézzel, tejföllel hígítva húsokhoz öntet lehet, de készülhet belőle leves is. Szendvicseket is feldobhatunk vele.

Az ajvár paprikából  készül, tesznek még hozzá paradicsomot és fokhagymát, de van padlizsános változat is. A pontos recept a cikk végén található.


Sültpaprikakrém és a Muhammara

A kápia vagy paradicsompaprikákat sütés vagy grillezés után sokféleképpen ízesíthetjük. Finom az egyszerű, de a fokhagymás, rozmaringos változat is, kedvencünk a Szíriában, Izraelben elterjedt kápia paprikából vagy pritaminból készülő muhammara.

A paprikákat héjastul meg kell sütni, majd egy műanyag dobozban vagy zacskóban kihűteni. Ezután már könnyen lehúzhatjuk a héját.

Fokhagymával, szikkadt kenyérrel, pirított dióval, chilipaprikával, olívaolajjal, köménnyel kell összeturmixolni és lehűteni. Nagyon finom és különleges mártogatós. Megbolondíthatjuk gránátalma sziruppal, balzsamecettel, a kömény helyett római köménnyel. Vannak, akik szikkadt kenyér helyett pirított zsemlemorzsát használnak és a pörkölt diót helyettesítendő darált diót tesznek a muhammarához. Részletes recept lenn.


Ajvár

Hozzávalók:
1 kg kápia paprika
1 kg padlizsán
2 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
Só, bors, olívaolaj
Esetleg 1 teáskanál tört köménymag és babérlevél

Elkészítés:
A kápia paprikákat hosszában félbevágjuk, kiszedjük a magházát, megmossuk. Tepsibe tesszük és olívaolajjal meglocsoljuk, majd addig sütjük200 fokon, míg a héj megfeketedik, ez kb. 15 perc. Forró műanyag tálba tesszük és lefedjük, 20 perc után leszedjük a héjukat.
A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, és 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
A padlizsánhúst, a paprikákat és a paradicsomot botmixerrel pépesítjük.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk (itt tehetünk bele babért és köménymagot is), és 50 percig gyakori kevergetés mellett közepes lángon főzzük. Ha melegdunsztba tesszük, jövő nyárig kitart.

Muhammara

Hozzávalók:
8 közepes kápia paprika
2 szelet szikkadt kenyér
2 marék dió
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 citrom leve

2 kávéskanál őrölt kömény vagy római kömény
1 kis csili vagy csilis olaj

Elkészítés:
A paprikákat hosszában félbevágjuk, a magházat kiszedjük, és jól megmossuk. Fejjel lefelé sütőpapírra tesszük és bekenjük olívaolajjal. Sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, a lényeg, hogy a héjuk kezdjen el feketedni egy picit. A megsült paprikákat forrón műanyag dobozba tesszük, lefedjük, és 20 percig pihentetjük, így könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Közben a diót száraz serpenyőben megpirítjuk. A kenyeret apró darabokra tépkedjük. A lehéjazott paprikát a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük és krémesre dolgozzuk. Tálalás előtt néhány órát hűtőben pihentetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss