Paprikás-füstölt sajtos combsonka

15 perc
egyszerű
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • Sonka:
  • 85 dkg sertéscomb
  • 10 dkg házi füstölt szalonna
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg Karaván füstölt sajt (nekem elég érlelt ahhoz, hogy nem okoz problémát, akinek igen, használjon kimondottan lm sajtot)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika (őrölt + a szóráshoz)
  • bors (frissen őrölt fehér)
  • Főzőlé:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db szárzeller
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 8 szem bors (fekete szemes)
  • 1 teáskanál mustármag (fekete)
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 db hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset, használjon tv paprikát)

Elkészítés

  1. A sertéscombot a szalonnával közepes lyukon átdarálom, hozzáadom a reszelt fokhagymát, a kockára vágott füstölt sajtot és paprikát, a fűszerpaprikát, ízlés szerint sózom borsozom, alaposan átkeverem, majd bele töltöm a sonkaprésbe.
  2. A lezárt prést beleteszem egy lábasba, majd felengedem annyi vízzel, hogy a rugók feléig érjen. Beleteszem a fűszereket, a zöldségeket, belógatom a vízhőmérőt és 78 fokosra főzöm a vizet. 2 órát főzöm és végig ügyelek rá, hogy a víz hőmérsékletét 78 fokon tartsam.
  3. A főzési idő felénél, kiveszem a prést, egy tálcára helyezem és egy fokozattal lejjebb nyomom a tetejét, majd kb. 20 perc múlva megint kiveszem és megint egy fokozattal lejjebb nyomom.
  4. A levében hagyom kihűlni, majd kibontás után megszórom őrölt fűszerpaprikával. Vékonyra szeletelve kínálom. Fóliába csomagolva 5-6 napot eláll a hűtőben, bár kétlem, hogy ne fogyna el szinte azonnal. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Ez egy nagyszerű recept, mint ahogy az is nagyszerű, hogy finom, friss házi sonkát készíthetünk, ezen felül ha van időnk nekilátni és "nagyüzembe gyártani" nagyszerű gasztro ajándék is lehet az ünnepek alkalmával és persze az ünnepi asztalon is nagyon jól mutat. - GastroHobbi

Ezek is érdekelhetnek

Friss