Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sűrű szaft és omlós hús: így lesz tökéletes a paprikás csirke!

default user icon
MME
Méltán vagyunk büszkék mi, magyarok a konyhánkra, hiszen nem sok finomabb étel van a világon egy tányér paprikás csirkénél, amely sűrű szafttal és omlós hússal csábít. Videón mutatjuk a receptet.

A paprikás csirke nokedlivel és uborkasalátával vasárnapi ebédnek is fenséges étel. Egyes változatai némileg eltérnek egymástól, de a lényeg mindig az omlós hús és a sűrű, tejfölös szaft. Íme a kipróbált és nagyon finom recept videón, valamint néhány tipp az elkészítéséhez.

  • A szárnyat és a combot érdemes bőrrel és csonttal együtt főzni, mert az ezekből felszabaduló kollagéntől és zsírtól tartalmas lesz a szaft.
  • A hús súlyának kb. 20%-a legyen vöröshagyma. Aprítsd finomra, és hagyj neki elég időt, hogy teljesen puhára párolódjon.
  • Megfelelő lesz a sűrűsége és teljesen szétfő benne a hagyma, ha az ételt bőrös-csontos csirkehúsból főzöd, és fedő alatt lassan rotyogtatod, amíg a hús megpuhul. Selymesebbé teheted a szaftot, ha átpasszírozod vagy botmixerrel összeturmixolod. Krémesebb és lágyabb szaftot kapsz, ha habaráskor a tejföl kb. 1/3-át tejszínnel helyettesíted. A felénél többet ne adj hozzá, mert akkor elfedi a tejföl savanykás ízét.
  • A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold, és kevergesd, amíg puhulni kezd. A vége felé már óvatosan forgasd, mert széteshet. Akkor van kész, amikor a hús láthatóan elválik a csonttól. Nagyobb húsdarabok esetén ez 1-1,5 órába is beletelhet.
  • A nokedlit csak akkor forgasd az ételbe, ha biztosan elfogy, mert nokedlivel együtt csak másnapig áll el. Illik hozzá a párolt rizs, a főtt tészta és a tarhonya is.

Paprikás csirke

Hozzávalók:

olaj vagy zsír
1 kg alsó és felső csirkecomb
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 tk pirospaprika
1 db tv-paprika
1 db paradicsom
1,5 liter víz
3 ek tejföl
1 tk liszt

bors 

Ezek is érdekelhetnek