Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panna cotta, az olasz csodadesszert

A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet - fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.

A panna cotta ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. A vaníliás alapverzión túl másféleképp is ízesíthető. A zselatinnal való kikeverés közben adhatunk hozzá fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot vagy kardamomot, ízesíthetjük valamilyen gyümölcs- vagy csokoládésziruppal, cseppnyi kávéval, tehetünk bele citrushéjat, kókusz- vagy csokoládéreszeléket, durvára tört vagy darált diót, mogyorót vagy mandulát, de nagyon elvadult esetben még ehető virágokkal is gazdagíthatjuk a krémet.

A régi receptek tanúsága szerint a taljánok az eredeti panna cottánál halcsontból kifőtt enyvvel érték el a kellő állagot. Szerencsére erre ma már nincs szükség. A krém remegőssé tételében nagy segítségünkre lehet a zselatin vagy a tengeri vörösmoszatból nyert agar-agar.

A kész, zselésítővel kikevert, kihűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk - attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.

A gyümölcs remekül harmonizál a Panna cottához

Ha pohárban szeretnénk tálalni, érdemes valamilyen gyümölcsös rétegre ráhalmozni a krémet, amit a dermedést követően tovább díszíthetünk mentalevéllel, citromfűvel, bogyós gyümölcsökkel, narancsfilével, pácolt narancshéjjal, szeletelt mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal.

Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra…

Az utóbbi években kezd teret hódítani az olasz tejsodó sós változata is. Abban az esetben, ha ilyen panna cottát készítünk, kihagyjuk az alapreceptben szereplő cukrot, és fűszerekkel, kevés sóval bolondíthatjuk a sodót. A sós panna cották jó kiegészítői lehetnek a salátáknak.

Klasszikus panna cotta recept

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem. Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.

Karamellöntet

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej

Elkészítés: Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.

Eperöntet

Hozzávalók:
50 dkg eper
méz, ízlés szerint

Elkészítés: Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé. A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.

Csokoládéöntet

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors

Elkészítés: Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss