Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panettone (karácsonyi kuglóf)

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
12 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A kandírozott cseresznyéket félbevágjuk, a többi kandírozott gyümölcsöt pedig apró kockákra.
  2. A panettone tésztájához a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  3. Közben a keverőtálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, továbbá 1/2 tk sóval.
  4. A közepébe vájt mélyedésbe öntjük az élesztős keveréket, azután hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és tojásokat.
  5. Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1-1 tk kivételével forgassuk a tésztába a kandírozott cseresznyét, citromot és narancsot, valamint a megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a szálasra vágott mandulát.
  6. Meleg helyen, letakarva kb. 75 percig kelesztjük.
  7. Közben kivajazunk egy 20 cm átmérőjű sütőtálat, és kibéleljük egy db kb. 25x75 cm-es sütőpapírral úgy, hogy 20 cm magas pereme legyen.
  8. Egymásra hajtunk több réteg alufóliát, kibéleljük vele a sütőpapírból készített karimát, és a túllógó szélét visszahajtjuk.
  9. A tésztát átgyúrjuk, majd az előkészített tálba tesszük, és további 30 percig kelesztjük.
  10. Miután kereszt alakban bevágtuk a tészta tetejét, 175 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tesszük, és 75 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni a panettonnét a tálban.
  11. Közben mázt keverünk a porcukorból, a citromléből és 1 ek vízből. A sütemény tetejére kenjük, és hagyjuk lecsorogni az oldalán.
  12. Végül megszórjuk a panettonét a  félretett kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és mandulával.

Megjegyzés

A recept a Tina karácsony 2015/3 lapszámában található. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss