Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panettone, az olasz karácsonyi kalács

Ami nekünk a beigli, az az olaszoknak a panettone. Az édesség, ami a karácsonyi ebéd és vacsora végén nem hiányozhat az asztalról. Vannak azonban természetesen különbségek is - nem csak az összetevőkben és a sütés módjában.

Nálunk beiglit sokfelé lehet kapni, cukrászdában, szupermarketben, éttermekben és pékeknél, de azért egy magára valamit is adó háziasszony csakis saját maga süti otthon. Itáliában viszont a karácsonyi süteményt és általában minden édességet készen vesznek. A háziasszonyok remekül sütnek-főznek spagettit, húst és zöldségeket, de  készen veszik a jobb étkezések egyéb elengedhetetlen tartozékait, mint a sajtot, a bort - és az édességet. Ha valaki nagyritkán otthon süt valamit,  arra a legnagyobb dicséret: olyan finom, mintha cukrászdában készült volna.

A karácsonyi panettone hazája Milánó (igen, ahonnan a bécsi szelet is ered).  A múlt század húszas éveitől két cukrász kezdte el nagyban előállítani. 1945 után a Motta és az Allemagna már teljesen uralta a piacot. Mindenki esküdött a saját márkájára, csak az volt az igazi, Milánó lakossága éppúgy két pártra oszlott panettone ügyben, mint a két nagy milánói labdarúgócsapat, az Inter és a Milan szurkolótábora. Azért talán annyira  nem volt a két tábor között kibékíthetetlen az ellentét, mint a mai hazai politikában. Karácsonyi süteményről lévén szó, a két tábor tagjai néha még köszöntek is egymásnak. A  század vége felé aztán a két cég egyesült, majd külföldi kézre került. Ma ismét  az olaszoké, a Bauli vásárolta meg, amelyik szintén gyárt nagyon finom panettonét, na de az nem milánói, csak veronai, ami 150 kilométerre  keletre fekszik.

A süteménynek jellegzetes magas hengerformája van, kicsit a mi kuglófunkhoz hasonlít. Szép, dizájnos dobozban árusítják, ami az évtizedek folyamán alig változott. Íze is emlékeztet a kuglófra, nagyon levegős, könnyű sütemény, benne sok mazsola, cukrozott gyümölcs, narancshéj, az egész megszórva vaníliás cukorral. Függőlegesen szeletelik, szép nagy darabokat könnyedén megeszik az ember, nem lesz nehéz a gyomra tőle.

Karácsony előtt és után is lehet enni, általában a tavasz kezdetéig árusítják,  Milánóban egy január végi ünnepnapon hagyományosan féláron. Húsvétkor aztán felváltja a colomba, ami nem nyuszi, hanem galamb.

A panettone  kitűnő délutáni csemege, egy csésze kávé vagy tea, vagy  egy pohárka prosecco mellé!

Ezek is érdekelhetnek

Friss