A túró gyerekkorunk óta, időről időre visszakerül az asztalra. Ez a savanyított tejtermék édesen és sósan is változatos arcát mutatja: gondoljunk csak a túrógombóc ra, a tejszínes túrótortára, a Rákóczi túrósra, vagy a Túró Rudi ra - és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Akinek az édes vonl nema jön be, annak a körözött, a snidlinges túrókrém, a túrós csusza, túrós pogácsa - és itt is csak a képzelet szab határt a variációknak.
Hogy kinek a zseniális ötlete volt, hogy tojás fehérjéből készítsen túrópótlót, nem tudom, de az biztos, hogy sokan áldják érte.
Először a házi készítés terjedt el, ezután már tojásfeldolgozó cégek is elkezdtek foglalkozni vele. A totu, azaz "tojás túró" éppen annyi féle módon variálható, mint a tejből készült társa, ezért a hagyományos konyha minden túrós étele elkészíthető vele.
Házilag is gyorsan és könnyen összedobható. Én az alábbiak szerint szoktam elkészíteni az alapot, aztán a végén még finomítok rajta, annak megfelelően, hogy mire fogom felhasználni.
TOTU, azaz tojás túró
Hozzávalók:
1l víz
1 citrom leve
10 tojás fehérjéje
5-10 dkg zsiradék (kóksz-, sertés-, kacsa zsír - attól függően, hogy az adott ételhez melyik passzol)
Elkészítése:
A vizet a citromlével felforralom, majd beleöntöm a tojásfehérjéket. Amikor a citrom savassága és a forróság már teljesen kicsapta a fehérjét, azaz fehér, kissé kemény göbös az egész, finom szűrőbe, vagy gézbe teszem és átszűröm. 1 óra alatt kicsöpög belőle a víz, és kihűl. Megfogom, és amit még lehet, kifacsarok belőle. A tojások méretétől függ, hogy mennyi „túró” lesz belőle, nekem általában 25-30 dkg sikerül. Egy villával összetöröm, és mivel ez így nagyon száraz lesz, hozzákeverem a zsiradékot.
Ennyi! Már lehet is fantáziálni, hogy mi készüljön belőle!