Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Paella csirkemellel és kolbásszal

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 db nagyobb csirkemell kockázva, bepácolva
  • 2 bögre (1=2,5 dl) rizs
  • 40 dkg mezei szegfűgomba vagy csiperke
  • 20 dkg cukorborsó
  • 3 db közepes színes paprika (piros, zöld, sárga) karikázva, gyufára vágva
  • 1 db chilipaprika behasítva
  • 3 kisebb paradicsom hámozva, vékonyra cikkezve
  • 20 dkg aprózott csípős vastagkolbász
  • 1 egész fej fokhagyma megpucolva
  • 2 db közepes vöröshagyma reszelve
  • 3-4 db húsleveskocka
  • 2 teáskanál sáfrányos szeklice
  • bors (frissen őrölt)
  • Erős Pista
  • olívaolaj
  • A páchoz:
  • olívaolaj
  • bors
  • majoranna
  • sáfrány
  • fehérbor
  • csipet szegfűszeg

Elkészítés

Elkészítés: Mintegy kétheti erőnléti és állóképesség fejlesztő edzést követően 2 napra bepácol(tat) a gyönyörszép csirkemelleket, fűszeres olaj lepje, fedő, fólia, hűtőbe, időnként hosszabb ágú villával átkever. A várakozási idő leteltével kényelmes harci szerelésben, lelkesen beköltözik a konyhába.

A rizst vagy 3 gerezd fokhagymával, a leveskockákkal, sáfránnyal dúsított vízben kedve szerinti puhaságúra főz, leszűr, félre. Levében dettó a cukorborsót, leszűr, félre, a levét is.

Közben szeletel, csíkozgat, reszelget, előkotor a patinás, viszont fajsúlyos wokot, játékosan súlyemel, majd kissé megrogyva előkészíti a galád edényt (forrósít, hűlni hagy).

Ha minden belevaló a felhasználás sorrendjében felsorakoztatva, egy gyors időközi mosogatás, kávé, stb., hopp, a favilla erősen szükségeltetik, a fémeket látványosan mellőz.

A tűzhely mellé plántál magát, vékonyan kiolajoz a wokot, felforrósít, áthúz benne 3 db, hosszában félbevágott fokhagymát, kiszed, vissza a többihez. Indít a kevergetéses attakot, a wokba a pácolt gyönyörűség, kínai villámtempóra váltva élénkebb tűzön, folyamatosan átforgatva, a wok alján, lankás oldalán egyenletesen eloszlatva fehérre pirít. Bele a vöröshagyma, a paprikák, kevergetve egyfolytában néhány percig, bele a gomba, a paradicsom, beletör a maradék fokhagymát, a pirítottakat beleszel, a só, a bors, ízlés szerint. Rá a wokfedő, takarék, időnként átkeverve főzöget, párolgat tovább. A keverések során a fedelén összegyűlt gőzpárát a mosogatóba rázogat.

Lángra lobbant a legkisebb gázrózsát, felforral a borsó főzőlevét, takarék, alája néhány lángelosztó. Ha közben elfő a húslé, ebből pótolgat forrón, szűkös merőkanálkával.

Felesleges cuccot elrakosgat - ugye, mennyi hely lett rögvest -, és végre lecsüccsen cseppet.

Amikor majdnem puha a hús, bele a kolbász, tovább párol teljes puhulásig, bele a cukorborsó, átkever, egyet rottyant rajta. Meóz, utánízesít, bele a pisti, mégmeóz, mert imádja.

Le a tűzről, apránként, óvatosan beleforgat a rizst, takarékon vissza, rá a fedő, összeforrósít, kész (a lebágyadt alkotójával együtt).

Megjegyzés

Egyszerűbb a rizs külön előkészítése miatt, együtt főzve mindig bajban voltam vele, a gond így letudva. Bonyolultabb a pácolás miatt, de ezzel vált ízessé, omlóssá az egyébként szárazkásabb húsnemű.

A reci forrása a Spanyol ételek nevezetű recikönyvecske 1991-ből. Sajna, az eredeti reci szerinti frissen fogott tintahal, feketekagyló, tengeri angolna, menyhal, scampi, óriásgarnéla híján kénytelen voltam saját ízlésünkre alakítani, viszont rendkívüli módon kedveljük, így.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss