Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Padlizsántekercsek diókrémmel

Az augusztus a padlizsán igazi szezonja – nem csupán arról van szó, hogy igen kedvező áron juthat hozzá bárki (szerencsések a saját kertből), hanem ilyenkor a legízletesebbek is a fényes héjú zöldségek.

Amíg tart a jó idő, ha csak lehet, jólesik a szabadban falatozni – a grillezett zöldségek, húsok, gyümölcsök garantált sikerre számíthatnak.

A padlizsánnal készülő fogások jelentős részét a mediterrán ízvilág teszi feledhetetlenné, de mivel Ázsiában éppúgy közkedveltek, mint Európában, a fűszerek és ízvariációk lehetőségének száma végtelen.

Mivel az elmúlt héten alkalmam nyílt az orosz konyhával is közelebbi kapcsolatba kerülni, most egy olyan kertben, de természetesen konyhai kontaktgrillen is könnyedén kivitelezhető előételt – stílusosan zakuszkát – készítettem, amelyet az orosz és egykori közép-ázsiai konyha zamatai ihlettek. Gyorsan elkészül, és még evőeszköz sem nagyon kell az elfogyasztásához.

Nálunk ugyan a dió jobbára édes komponensekkel elegyítve kedvelt leginkább, de rendkívül ízletes sós, fűszeres töltelék is készülhet belőle. A közel-keleti hatásokat magukban hordozó konyhákban előszeretettel készítenek salátákat, főételeket is dió vagy diófélék felhasználásával. A pácolt és grillezett padlizsánszeletek találkozása a dióval, pedig több mint nagyszerűnek bizonyult.

Előre is elkészíthető, vendégségbe éppúgy szállítható, mint családi összejövetelekre, vagy kellemes hangulatú kerti, illetve teraszon elköltött ebédekre, vacsorákra.

Diókrémmel töltött padlizsántekercsek

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db közepes méretű padlizsán (cca. 60-70 dkg)
10 dkg pirított, darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, szárított zellerlevél (ha van friss, még jobb!)
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 dundi gerezd fokhagyma préselve
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva (vagy 1 mokkáskanál szárított)
1 csapott teáskanál tengeri só

Elkészítés: A pác hozzávalóit kis tálban összekeverem. A padlizsánokat alapos mosást követően éles késsel ½ cm vastag hosszú szeletekre vágom. Minden padlizsánt megkenek az olajos páccal, és egymásra helyezve addig hagyom állni, amíg a tölteléket elkészítem, és a grill átforrósodik.

A töltelékhez a dióbelet zsiradék nélküli serpenyőben világosra pirítom, majd kissé hűlni hagyom, ledarálom. A petrezselymet olyan finomra aprítom, amilyenre csak lehetséges, majd a dióval, sajtkrémmel, fokhagymával és a fűszerekkel alaposan elkeverem. Aki idegenkedik a fokhagymától, nyugodtan elhagyhatja! Kis tálban hűtőszekrénybe teszem felhasználásig.

A nagyjából 10-12 percen át pácolt padlizsánszeleteket forró grillen 3-4 perc alatt megsütöm.  (Forró sütőben is készülhet: ekkor alufóliával vagy sütőpapírral borított tepsire érdemes helyezni a padlizsánszeleteket, és 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percet sütni az egyik oldalát, majd fordítást követően újabb 6-8 percre visszatenni.)

A grillezett padlizsánokat tálra halmozom, majd egyenként megtöltöm. Tiszta konyhai felületre helyezek egy padlizsánt úgy, hogy az egykor szárhoz közel eső része nézzen a készítés irányába. A töltelékből minden padlizsánszelet végére 1 bő teáskanálnyit halmozok, majd feltekerem.

Tálra rendezem, és ha marad még töltelék, mindegyik tetejére ½ mokkáskanálnyit biggyesztek.

Fogyasztás előtt érdemes 20-30 percig érlelni a hűtőszekrényben. Friss kenyérrel, ropogós salátákkal akár önálló fogás is lehet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss