Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pácolt pecsenye tejszínmártással

MME MME
5/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg kicsontozott marhaszegy
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • A pácléhez:
  • 2 lilahagyma
  • kb. 1 liter barna sör
  • 1,5 evőkanál 10%-os ételecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 szem szegfűbors
  • 5 szem szegfűszeg
  • 3 babérlevél
  • A mártáshoz:
  • 1 dl páclé
  • 1 húsleveskocka
  • 3 dl tejszín
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál áfonya- vagy ribizlidzsem
  • A tálaláshoz:
  • áfonyadzsem, sült gomba, burgonya, főtt zöldség

Elkészítés

Előkészítés: A húst lehártyázzuk, a faggyúját leszedjük. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra szeljük. A pácléhez valókat nagy műanyag zacskóban összekeverjük, a húst belecsúsztatjuk, a nyílást összezárjuk. A zacskót tálba fektetjük, és 2–3 napra a hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítés: A sütőt 180 Cº fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. A húst a pácléből kiemeljük, papírtörülközővel leitatjuk. A páclevet átszűrjük, 1 deciliternyit a mártáshoz félreteszünk, a maradékot felforraljuk, ezzel locsolgatjuk majd a húst. Felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, a húst körös-körül pirosra sütjük benne, sóval, borssal bedörzsöljük, és tűzálló tálra fektetjük. A tálat letakarjuk, és a sütőben másfél-két órán keresztül puhítjuk. Közben a megforrósított páclével időnként meglocsoljuk. Ha a hús puha, deszkára kiemeljük, és alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük. A mártáshoz a visszamaradt pecsenyelevet a félretett 1 dl páclével és 3 dl vízzel összekeverjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és fedő nélkül, erős tűzön kb. 2 deciliternyire beforraljuk. A tejszínt belekeverjük, megborsozzuk, és ha kell, utána sózzuk. A keményítőt egy kevés páclével simára keverjük, és a mártást besűrítjük vele. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a dzsemet. A húst felszeleteljük, és a mártással leöntve, áfonyadzsemmel, sült gombával, burgonyával és főtt zöldfélével kínáljuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: 2–3 nap múlva
1 adag: 804 kcal
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss