Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pácolt báránycsülök római tálban

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 db báránycsülök (kb. 1,6 kg)
  • A páchoz:
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 5 gerezd aprított fokhagyma
  • 2-3 teáskanál rozmaringlevél (most fagyasztott volt)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • fél citrom vékonyan hámozott sárga héja
  • Valamint:
  • vegyes zöldség (kb. 1,70 kg)
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 nagy fehérrépa
  • 3 nagy burgonya
  • 1 közepes póré
  • fél zellergumó
  • rozmaring levelek
  • őrölt feketebors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 pohár testes száraz vörösbor

Elkészítés

Elkészítés: A konyhakész csülköket egy erős nylon zacskóba helyezzük. Az olajban elkeverjük a páchoz való fűszereket, ráöntjük a húsra, a zacskót összefogjuk és jól összerázzuk. Hideg helyen pihentetjük kb. 12-24 órát (néha, amikor eszünkbe jut, megrázogatjuk a zacskót).

A húst kivesszük a pácból, a fokhagymadarabokat a hús közé nyomkodjuk, besózzuk, 1 órát a sóban pihentetjük, addig a tálat beáztatjuk.

A zöldségeket nagyobb darabokra aprítjuk, a tál aljára terítjük. A visszamaradt olajos pácot (citromhéj nélkül) a zöldségekre öntjük, sózzuk, rozmaringgal, borssal meghintjük, összeforgatjuk.

A húst ráfektetjük a zöldségekre, az olajat (füstölésig) hevítve rálocsoljuk - hogy a rostokat összekapja –, a bort aláöntjük. Fedővel letakarjuk, és a hideg sütőbe toljuk.

Fokozatosan emelve a sütő hőmérsékletét 200 fokon sütjük kb. 3,5 órát (óránként megfordítjuk a húst), majd levesszük a fedőt, a sütőt 230 fokos hőlégkeverés+grill fokozatra kapcsoljuk, és kb. 10-10 perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk.

A sütőből kivéve a fedőt visszatesszük és pihentetjük legalább 15 percig tálalás előtt.

Tálalásnál a hús mellé a vele sült zöldségeket, friss salátát vagy savanyúságot kínálhatunk ízlés szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Friss