hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Páclé szalonna és sonka készítéshez

Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A bedörzsöléshez:
  • 80 dkg só
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg őrölt bors
  • Az áztatáshoz:
  • 4-6 l víz
  • 1-2 babérlevél
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • pár szem fenyőmag
  • 1 fej fokhagyma

Elkészítés

Elkészítés: 80 dkg só, 4 dkg cukor és 2 dkg őrölt bors keverékkel kell bedörzsölni a pácolandó sonkát, szalonnát, amit hűvös helyen 5-7 napig állni hagyunk. Ezt fateknőben vagy zománcos edényben célszerű megtenni, s naponta kell forgatni abban a lében, amit időközben ereszt.

5-7 nap múlva fel kell önteni a következő főzettel: 4-6 l vízben 1-2 babérlevelet, 1 kávéskanál koriandermagot, párszem fenyőmagot, 1 fej fokhagymát felfőzünk. A főzetet kihűlés után ráöntjük a pácolandó szalonnára, sonkára. Jól átforgatjuk, hogy minden oldalát érje a lé. 6-8 napig kell ebben a lében áznia.

Ezután kiszedjük és spárgára felaggatjuk, 1-2 napig szikkasztjuk, majd füstöljük.

Megjegyzés

Ez egy régi recept, apám irományai közt találtam. Megítélésem szerint kb. 25-30 éves lehet.
- balazsjoska

Ezek is érdekelhetnek

Friss