hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindent a pezsgőről

RECEPTEK PEZSGŐVEL, PEZSGŐHÖZ

PEZSGŐS OLVASNIVALÓK

(x)

7 pofonegyszerű pezsgős koktél az ünnepekre

Bár a pezsgő önmagában is tökéletes ünnepi ital, ha valami igazán különlegessel lepnéd meg a vendégeidet, keverj nekik egy látványos és finom koktélt! Mutatjuk a legjobbakat!

( x )

Hányszor koccint a magyar? Pezsgőzésben a világ élvonalában!

A pezsgőzés sohasem megy ki a divatból! Gazdasági válság ide vagy oda a pezsgőfogyasztás világszerte nő. Nézzük meg, mi magyarok hogyan pezsgőzünk, mit iszunk, milyen helyet foglalunk el fogyasztásban, termelésben más nemzetekhez képest!

( x )

Csillogás és buborékok - híres emberek és a pezsgő

A pezsgőről a legtöbb embernek a csillogás, a fényűzés és a gazdagság jut eszébe, amit a legnagyobb sztároknak tulajdoníthatunk. Éppen ezért ők lehetnek egy-egy pezsgőmárka jeles képviseloői. Nézzük, milyen hírességek voltak azok, akiket elcsábított ez a méltán népszerű, felejthetetlen ital!

(x)

Ízlések és buborékok - melyik pezsgő az igazi?

Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?

A legelső márkanagykövet: Törley József

Törley József egy személyben egyesítette a kiváló üzletember, a csalafinta marketinges és a leleményes vállakozó archetípusát.

( x )

Hogyan kerül a buborék a palackba?

A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait. A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a bor gyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.

Pezsgő vásárlási, fogyasztási tanácsok

Az ünnepek közeledtével nem árt, ha tudjuk, milyen típusú pezsgőt vásároljunk, azt hogyan tároljuk, mivel és hogyan bontsuk ki, és miből fogyasszuk. Szakértői tanácsok következnek.

Francia vagy magyar? A világ legfinomabb pezsgői

Sokan pusztán a véletlennek tulajdonítják a pezsgő felfedezését, sőt az angolok egyenesen a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. Bár a pontos eredet máig tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk.

Napfényből bor, borból pezsgő - szőlőfajták, borok, pezsgők

A pezsgő ugyanúgy a nap gyümölcse, mint a bor. Olyannyira, hogy a legtöbb pezsgő borból készül. Azért a legtöbb, mert vannak pezsgők, amelyek közvetlenül a mustból készülnek, de erre majd még visszatérünk. A lényeg, hogy a pezsgő tiszta szőlőléből készül, akár a borok. Ezért vegyük először szemügyre magát a gyümölcsöt!

A pezsgő története

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja. Az apátság pincéjében készült először pezsgő, ami francia nevét a megyének köszönheti.

Az italok királya

Pezsgővel koccintunk, ha sikereinket ünnepeljük, ha megházasodunk, ha születésnapunk van. És persze újévkor – szóval az esztendő összes jelentős eseményén. Nem tudjuk, ennek pontosan mi lehet az oka: talán a tradíció, talán a csodás ízhatás, talán a részegítő buborékok; de az is lehet, hogy a bontást kísérő pukkanás miatt választjuk.

Bájitalok pezsgőből

A „sima” pezsgő is finom, de ha még gyümölcsös íze is van, itatja magát, s észre sem vesszük, már a fejünkbe szállt! Hazánkban a pezsgőfogyasztás erősen visszaesett az utóbbi években, csupán az újév köszöntésekor fogyasztunk sokat ebből a finom alkoholból. Pedig ha végigkóstolnánk valamennyi ízvariációt…

Indul a pezsgés!

A pezsgő is véletlenül született, miként a sikeres találmányok zöme. Az 1600-as évek végén élt Don Perignon szerzetes nevéhez kötődik. Champagne vidékén, egy Reims környéki apátságban élő francia szerzetes, anélkül, hogy a palackban zajló biokémiai folyamatot ismerte volna, rájött, hogy ha a nem teljesen kierjedt mustot légmentesen lezárja, gyöngyöző bort kap. Ehhez a felfedezéshez persze más műszaki találmányokra is szükség volt: a nyomást elbíró üvegpalackra, valamint a légmentes lezárást lehetővé tevő parafa dugóra.

Diéta partikirálynőknek: fogyókúra pezsgővel! 

Nem kell lemondanod a bulikról csak azért mert fogyókúrázni akarsz. Megoldás: a pezsgődiéta! 

Pezsgős koktélok, mert megérdemeljük!

Érdemes néha egy kis pezsgővel feldobni vagy akár elindítani a napot. A pezsgő könnyű, gyorsan a fejünkbe száll - és gyorsan ki is megy. Tudtátok, hogy minél hidegebb, annál kevésbé habzik?

Pezsgőkoktélok és pezsgős bólék

A szilveszteréj elengedhetetlen itala a pezsgő. A gyöngyöző nedű önmagában is eléggé ünnepélyes, de aki idén kipróbálna valami mást, készíthet belőle színes koktélt vagy a legfinomabb gyümölcsökkel kombinálva rafinált bólét.

Pohártanoda mixereknek

A kezdő mixer nem vét szarvashibát, ha az otthon található boros pohárban vagy régimódi vizespohárban prezentálja legújabb kreációját – hiszen sok koktélhoz éppen ezek a poharak illenek leginkább. Persze idővel azért érdemes költeni néhány ipszilonpohárra is…

MME

Koktél-kisokos: így készítheted el otthon a kedvenc italaidat - 1. rész

Ha megpróbálnád házilag előállítani a legfinomabb koktélokat, ne habozz. Íme a Mimosa, a Bahama Mama és Long Island Iced Tea receptje.

Kir Royal

A Kir és a Kir Royal a franciák egyik kedvenc aperitifje. Érdemes megkóstolni, megismerni és rákapni.

Frissítő pezsgő, gyöngyöző bor és habzóbor

A nyári melegben az egyik legkellemesebb innivaló a könnyed pezsgő vagy habzóbor, amelyek első pillantásra ugyan nagyon hasonlóak, mégis teljesen más eredettel bírnak, s más célt is szolgálnak. Amíg a pezsgő az igazán fontos események kísérője, addig a gyöngyöző bor és a habzóbor inkább a hétköznapok megédesítésére szolgál.

A pezsgő nagyasszonya

Nem telhet el ünnep, meghitt vacsora, nem köszönthet ránk az újév pezsgős koccintás nélkül. A gyöngyöző ital a száraztól az édesig terjedő skálán többféle lehet – gyerekeknek a 20. század vége óta alkoholmentes formában is kínálják a kereskedők.