Őzsült erdei gombás rizskrokettel, galagonya ketchuppal

90 perc
bonyolult
költséges
2 adag
Hozzávalók
  • őzcomb filé
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • őrölt bors
  • mustár
  • olaj
  • rizs
  • víz
  • erdei gomba
  • kakukkfű
  • almaecet
  • barna cukor
  • gyömbérpor
  • őrölt szegfűbors
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Elkészítjük a pácot: a hagymát és a fokhagymát összezúzva tálba teszünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és kb. 1 dl olajat. Elkeverjük.
  2. A húst lehártyázzuk és a pácba forgatjuk. Lefedjük és legalább 2 órát hűtőben pácoljuk (legjobb ha egy éjszakára).
  3. A galagonya ketchuphoz a galagonyát puhára főzzük a vízben, ha megfőtt, átpaszírozzuk. Hozzáadjuk az almaecetet, cukrot, sót és a többi fűszert, majd visszatesszük még 5-10 percere főni. Közben ne felejtsük kevergetni!
  4. A kroketthez elkészítjük a rizst a szokásos módon (olajon fehéredésig pirítjuk, aztán alaplével felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.
  5. A gombát felaprítjuk és nagy lángon, pici olajon sóval és kakukkfűvel megpirítjuk. Az elkészült rizsbe forgatjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle és szokásos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk a golyókat, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss