Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őzcomb sütve

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kicsontozott őzcomb (olyan 1 kilónyi darab)
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 10 dkg kenyérszalonna
  • 25 dkg zsír
  • 3-4 db olívabogyó
  • 1-2 dl félszáraz fehérbor
  • bors
  • A páchoz:
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • borókabogyó
  • kevés mustár
  • csipetnyi zsálya
  • csipetnyi tárkony
  • egész bors
  • piros arany (nálam csípős)
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Az őzcombot kicsontozom (amiből én készítettem fiatal állat volt, olyan egy kiló, egy kiló húszdekányi darabot kaptam belőle). Gondosan lehártyázom, szépen megformázom, kerekded alakú legyen, hegyes késsel spékeléshez előkészítem. A levágott darabkák mehetnek egy későbbi pörköltbe.

Elkészítem a pácot: keverőtálba lereszelek 1 kis fej hagymát, összezúzok 2 gerezd fokhagymát, beleadok pár szem borókabogyót és egész borsot, mehet bele 1 kávéskanálnyi mustár, ugyanannyi piros arany, csipetnyi zsálya és tárkony, felöntöm olyan fél decire való olívaolajjal, és alaposan összedolgozom. Beleforgatom a húsomat, hagyom benne állni 1-1,5 órát (ismétlem, zsenge húsról beszélek), de többször átforgatom.

Amíg a hús érlelődik, előkészülök a sütéshez. Először is iszom egy laza fröccsöt. A hagymát megtisztítom, negyedre, a paradicsomot cikkekre, a paprikát szeletekre vágom. A fokhagymagerezdeket tisztítás után hosszában felezem. A szalonnát szeletelem, majd felcsíkozom a spékeléshez.

Köretet is csinálok hozzá, én burgonyagombócban (recepttáramban) gondolkodom, azt is előkészítem. Ennyi munka után jár egy laza fröccs!

A hús megpácolódott, remek! A hegyes késsel beleszúrt résekbe belegyömöszölöm az előkészített fokhagymát és szalonnacsíkokat, a húst sózom, borsozom, és kenőtollal alaposan megkenem a páclével. Mehet bele a zsírral alaposan kibélelt sütőtálba, mellé teszem a negyedelt hagymát, a felcikkezett paradicsomot és a felkarikázott paprikát, aláöntöm a bort és a maradék páclevet. A sütőtálat lezárom, ha tepsi, akkor lefóliázom. Mehet be a 160 fokosra előmelegített sütőbe 1 órára.

Amíg a hús sül, készülhet a köret, és persze belém fér megint egy laza fröccs. Azért a húsra is ránézek, villával megszurkálom, a sütőlével alaposan átlocsolom, és készre sütöm.

Szálirányban szépen felszeletelem, köretként a burgonyagombócot adom mellé, de persze áfonyalekvár is kerül a tányérra, hiszen ő a sült vadak remek kiegészítője.

Megjegyzés

Ez tipikusan frissen fogyasztható étel – szerintem.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss