Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

50 éve gyűjti mások szemetét a 84 éves nagymama: hihetetlen, miket talál

default user icon
MME
Különleges hobbinak hódol egy Wight-szigeteki nagymama. A 84 éves Mary-Ann Barton ugyanis már öt évtizede gyűjti az emberek elhagyott bevásárlólistáit, sőt gyermekei és unokái is segítenek neki.

A 84 éves nagymama, Mary-Ann Barton az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeteken található Cowes-ban él és már ötven éve hódol egyedi hobbijának. Míg mások porcelánfigurákat, mekis ajándéktárgyakat vagy írógépeket gyűjtenek, az ő szenvedélye egy forintba (vagyis fontba) sem kerül, ugyanis mások elhagyott, ottfelejtett bevásárlólistáit gyűjti.

A kollekcióban már 200 darab bevásárlólista található és mindamellett, hogy egyes listák roppant szórakoztatóak, a gyűjtemény egy igazán beszédes korlelet arról, hogyan változtak az emberek vásárlási szokásai.

Barton az első listát 1977-ben találta a lymingtoni postán és nem tudta nem elolvasni, milyen tételek szerepelnek rajta, egyszerűen hajtotta a kíváncsiság. A gyűjteménye lassan gyarapodott és lett egyre nagyobb, sőt ma már a gyerekei és az unokái is segítenek neki a gyűjtésben.

A bevásárló- és teendőlistákon a szokásos tételek mellett olyan dolgok is szerepelnek, mint hogy el kell végeztetni az autó műszaki vizsgáját vagy el kell menni a bankba. Barton egyik kedvence az, amelyiken beszerzendő tételként szerepel a listán egy "új férj", de szívének kedves az a lista is, amelyet egy 10 fontos bankjegyre írtak, valamint az, amelyen egy illető azt kéri a párjától, hogy az emeleti ablakon engedje ki a macskákat és hozzon akksit a Volkswagenbe – olvasható a Hampshire Live cikkében.

Barton kiemelte, hogy az elmúlt ötven évben gyűjtött bevásárlólistákból jól látszik, hogy szinte semmit sem változtak az emberek vásárlási szokásai. A listákból úgy tűnik, az emberek egyre több fűszert vásárolnak és van valami, ami majdnem mindegyiken ott szerepel. Ez a wc-papír.

Borítókép: Northfoto/Tony Kershaw/SWNS

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss