Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fényár az otthonunkban – így spóroljunk a világítással!

default user icon
MME
Télen rövidebbek a nappalok, korábban sötétedik, ezért többet használjuk a lámpákat a lakásban. Mutatunk néhány trükköt, hogyan spórolhatunk a világítással.

Az első és legfontosabb lépés: cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékos és hosszabb élettartamú LED lámpákra, különösen a lakás olyan helyiségeiben, ahol naponta 1,5-2 óránál többet világítunk. Ez persze anyagilag igen komoly beruházás lehet, ezért érdemes inkább fokozatosan, helyiségről helyiségre haladva lecserélni az izzókat.

Túllőttünk a célon

A túlvilágítás is sokba kerül. Nagyobb helyiségekhez nagyobb teljesítményű izzó kellhet, ugyanakkor a szoba funkciója is meghatározza, mennyi fényre van valójában szükség. Például a hálószobában, előszobában kevesebb fény is elég lehet, mint a konyhában, a nappaliban vagy a dolgozószobában.

Szabályozzuk az erejét!

Felesleges egész éjjel égve hagyni a lámpákat a folyosón, amikor alacsonyabb, 5-10 százalékos fényerő is elegendő lenne. Megoldás lehet egy olyan lámpa, amelynek fényereje szabályozható.

A kevesebb több!

Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos helyiségekben mindig csökkentett fényerővel használjuk a lámpákat, érdemes kisebb teljesítményűekre cserélni ezeket.

Engedjük be a világosságot!

A sötét padló, fal és függöny elnyeli a fényt, ezért inkább világosabb színeket válasszunk. Ezen kívül, amikor csak lehet, nyissuk ki az ablakokat vagy húzzuk el a függönyöket, hogy a természetes napfény bejusson a helyiségbe.

Rövidebb az élettartam

Néhány égőnek kifejezetten káros a gyakori kapcsolgatás. A hagyományos körtéket 5, a kompakt és neonfénycsöveket pedig 15 percnél rövidebb időre ne kapcsoljuk le, mivel ezzel csökkenthetjük az izzók élettartamát, és növelhetjük az energiafogyasztást.

Távolról irányítsuk

Ha véletlenül égve hagytuk a konyhai világítást, az okos vezérléssel távolról, akár mobilról vagy táblagépről is lekapcsolhatjuk, ezzel csökkentve az energiafogyasztást.

Amire szükség van

A gyakran használt helyiségekben érdemes több kisebb fényforrást elhelyezni az egész tér megvilágításához, például olvasáshoz vagy hangulatvilágításhoz. Mindig csak azokat kapcsoljuk fel, amelyekre éppen szükség van ahelyett, hogy az összeset felkapcsolnánk.

 

Csupán egy karnyújtásnyira

Ha egy szoba megvilágításához több lámpára van szükség, gondoskodjunk külön villanykapcsolókról, így célzottan szabályozhatjuk a világítást. Elhelyezhetjük a kapcsolókat minden ajtó mellett, így amikor elhagyjuk a helyiséget, könnyen le tudjuk kapcsolni a világítást.

Ne lepje el a por

Ha poros az izzó, vagy piszkos a lámpaernyő, máris a felére csökken a fényerő. Ahelyett, hogy újat vásárolnánk, időről időre nedves ruhával töröljük le a lámpabúrát és az izzót.

Üvegbúrán keresztül

Válasszunk olyan lámpabúrákat, amelyek jobban szórják a fényt a helyiségben, így kevesebb fényforrásra van szükség. A tejszerű üvegbúrán át szépen szóródik a fény, ugyanakkor véd a közvetlen tükröződés ellen.

/Forrás: Fanny magazin/

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss